Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Την Κυριακή του Πάσχα το Καγκελάρι!

Το καγκελάρι της Λαμπρής θα χορεύεται πλέον την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον Εσπερινό της Αγάπης αντί της Τρίτης της Λαμπρής.
   Στην αλλαγή αυτή κατέληξαν οι φορείς του Χωριού, αντιλαμβανόμενοι την απαίτηση των κατοίκων, των απανταχού Ροδαυγιωτών και την....
ανάγκη διασφάλισης του εθίμου αφού τα τελευταία χρόνια η πορεία του δρώμενου ήταν φθίνουσα.
    Είχε προηγηθεί ανάληψη πρωτοβουλίας, από τον Πρόεδρο της Κοινότητας, (προτάθηκε από τους φορείς) που απέστειλε επιστολή - εισήγηση προς όλους, οι οποίοι με τη σειρά τους, αφού συνεδρίασαν απάντησαν θετικά, οι μεν τέσσερις (4) ομόφωνα οι δε άλλοι δύο κατά πλειοψηφία.
    Ακολούθησε Συνέλευση των κατοίκων την 8η Αυγούστου, στην οποία τοποθετήθηκαν απλοί κάτοικοι υπέρ της αλλαγής, ακούστηκαν όμως και φωνές διαφορετικής άποψης. Δηλαδή ορισμένοι συγχωριανοί μας υποστήριξαν να παραμείνει η ημέρα τέλεσης του δρώμενου ως έχει.
    Τελικά υιοθετήθηκε η άποψη περί αλλαγής της ημέρας τέλεσης του δρώμενου από την Τρίτη της Λαμπρής την Κυριακή του Πάσχα μετά τον εσπερινό της Αγάπης για  τους παρακάτω λόγους:
α.    Με την αλλαγή αυτή δεν καταργείται το έθιμο αλλά διασφαλίζεται η συνέχεια του.
β.    Αναβαθμίζεται το Καγκελάρι με μεγαλύτερη συμμετοχή, όπως ελπίζουμε.
γ.  Οι αποφάσεις των ΔΣ των φορέων ήταν ισχυρά πλειοψηφικές για την αλλαγή της ημέρας (συνολικά δυο μέλη ΔΣ διαφώνησαν από τα περίπου 35)  και
δ.  Δίνουμε τη δυνατότητα στους απανταχού Ροδαυγιώτες και επισκέπτες κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα να συμμετέχουν στο δρώμενο σύμφωνα με την επιθυμία τους, που κατ επανάληψη έχει εκφραστεί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αλλού τις παραδόσεις τις σέβονται και τις παραδίδουν στους επόμενους, όπως τις παρέλαβαν!
Στο χωριό Παπαδάτες Πρέβεζας, για παράδειγμα, ο καγκελάρης τους, όπως τον λένε, χορεύεται ως εξής: Την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, τη Δευτέρα του Πάσχα το πρωί και το απόγευμα στην πλατεία. Την Τρίτη του Πάσχα το πρωί στον Άι Γιώργη, στον συνοικισμό Χάλασμα (Γαλήνη), και το απόγευμα πάλι στην πλατεία. Την Παρασκευή του Πάσχα το πρωί στην Παναγία (Ζωοδόχος Πηγή) στο Χάλασμα και το απόγευμα ολοκληρώνεται στην πλατεία, οπότε και "διπλώνεται" (Καγκελίσματα)!
Εκεί δεν αναρωτιούνται ποιοι και πόσοι είναι στο χωριό αυτές τις μέρες, αλλά συνεχίζουν να χορεύουν, όπως και οι πρόγονοί τους!