Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Απαραίτητο το Επιχειρηματικό πάρκο στην Άρτα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου (Επ.Πα.) στον Νομό Άρτας, αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας, το οποίο έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στον Νομό Άρτας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στον αστικό ιστό, μιας και δεν υπάρχει κανένας οργανωμένος χώρος συγκέντρωσης των επιχειρήσεων.
    Η υλοποίηση ενός τέτοιου πάρκου για τον Νομό Άρτας, κρίνεται ως επιτακτική και.. αναγκαία, διότι θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα στην περιοχή μας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δεδομένου και της οικονομικής κρίσης που υπάρχει.
    Οι λόγοι αναγκαιότητας υλοποίησης του Επ.Πα., είναι οι εξής:
· Δεσμεύσεις κατά την χωροθέτηση των βιομηχανικών μονάδων (καθορισμένες αποστάσεις από οικισμούς και πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θεσμοθέτηση του Αμβρακικού κόλπου και των Τζουμέρκων ως Εθνικά πάρκα)
· Λόγω της αναμενόμενης ολοκλήρωσης της Ιονίας οδού στα επόμενα χρόνια και της σύνδεσης με την Εγναντία οδό, αίρεται η απομόνωση της περιοχής μας.
· Από τους Νομούς της Ηπείρου μόνο ο Νομός Άρτας δεν έχει Επ.Πα, αν και βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση.
· Η ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος.
· Είναι ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και έχουν γίνει αρκετές ενέργειες δημιουργίας Επ.ΠΑ από φορείς όπως Επιμελητήριο, Νομαρχία (από το έτος 1983).
· Θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης της περιοχή μας, διότι θα δημιουργηθεί ένας χώρος κατάλληλος για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρέχοντας μια οργανωμένη υποδομή για την εγκατάσταση μιας μονάδας.
    Εκτός της αδιαμφισβήτητης αναγκαιότητας δημιουργίας του Επ.Πα. στον Νομό Άρτας καθοριστική είναι και η επιλογή της βέλτιστης χωροταξικά θέσης του Επ.Πα., λαμβάνοντας όμως υπόψη και την γνώμη της τοπικής κοινωνίας, όπου θα φιλοξενηθεί το Επ.Πα. Επίσης θα πρέπει στο τοπικό δημοτικό διαμέρισμα που θα φιλοξενηθεί το Επ.Πα. να δοθούν και αντισταθμιστικά οφέλη.
    Η δημιουργία του Επ.Πα. θα έχει πλεονεκτήματα και οφέλη για τις Επιχειρήσεις, τους πολίτες, το Δημοτικό Διαμέρισμα και τον Δήμο Φιλοξενίας του.
    Τα πλεονεκτήματα & οφέλη για τις Επιχειρήσεις & τους Πολίτες είναι:
· Συγκέντρωση επιχειρήσεων σε ένα χώρο με αποτέλεσμα τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο.
· Ορθολογική χωροταξία και ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος.
· Διευκόλυνση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και προσέλκυση επενδύσεων.
· Μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης.
· Αύξηση παραγωγικότητας & ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
· Μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.
· Οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
· Πληρέστερη αξιοποίηση και απορρόφηση κοινοτικών και εθνικών πόρων.
· Πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός Επ.Πα.
· Μείωση της γραφειοκρατίας κατά την αδειοδότηση.
· Εύκολη χωροθέτηση και εγκατάσταση επιχειρήσεων, λόγω των απαραίτητων έργων υποδομής του Επ.Πα.
· Απελευθέρωση γης για άλλες χρήσεις (κατοικία, καταστήματα κ.α.).
    Τα πλεονεκτήματα & οφέλη για το Δημοτικό Διαμέρισμα και τον Δήμο Φιλοξενίας του Επ.Πα. είναι:
· Ορθολογική χωροταξία και προστασία του περιβάλλοντος.
· Μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης. Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης κυρίως για τους δημότες του Δήμου φιλοξενίας του Επ.Πα. με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των κατοίκων στην περιοχή.
· Αυξημένα έσοδα για τον οικείο Δήμο (λόγω είσπραξης των δημοτικών τελών, τέλη από απορρίμματα, ύδρευση, αποχέτευση) από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός Επ.Πα.
· Συνεκμετάλλευση των επιχειρηματικών οικοπέδων (Δήμος & Φορέας υλοποίησης του Επ.Πα.).
· Δημιουργία υποστηρικτικών επιχειρήσεων στα πέριξ εκτός του Επ.Πα., όπως εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις, συνεργεία οχημάτων, τράπεζες κ.α.
· Θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και επιπλέον θα αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος φιλοξενίας του Επ.Πα.
· Κατακόρυφη αύξηση της αξίας γης της περιοχής (οικόπεδα, κτήματα κ.τ.λ.) στα πέριξ του Επ.Πα.
    Κλείνοντας, θεωρώ ότι η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα, θα αποτελέσει έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες για την επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας στον νομό μας και κατά συνέπεια και της ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας.

Χρήστος Τσιρογιάννης
Σύμβουλος Περιφερειάρχη Ηπείρου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΒΡΕ ΧΡΗΣΤΟ. ΕΙΣΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ.ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΓΕΡΑ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!