Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Μετά από 10ετίες της Αναλήψεως στη Λάψαινα.

    Του Χρήστου Ζ. Σταύρου
 Ύστερα από πολλά χρόνια άνοιξε η Εκκλησία του Αγ. Νικολάου την Ανάληψη,Πέμπτη 24 Μαΐου στη Λάψαινα Ροδαυγής λειτουργώντας με τον ιερέα του χωριού μας Παπά Θανάση, ο οποίος όπως δήλωσε, πρέπει να λειτουργούν όλα τα παρεκκλήσια τουλάχιστον...
μια φορά τον χρόνο.
    Παρ΄ότι ο καιρός ήταν βροχερός παραβρέθηκαν 50 άτομα σ΄αυτόν τον χώρο, που τον παλιό καλό καιρό γινόταν ένα από τα καλύτερα πανηγύρια της περιοχής μαζί με αυτό του Αγ. Γεωργίου, τα οποία συγκέντρωναν κόσμο από όλα τα διπλανά χωριά και απέναντι απ΄το ποτάμι. Μια εποχή που η Λάψαινα ήταν το κέντρο της ευρύτερης περιοχής με πολύ ζωή και με νεκροταφείο στον Άγιο Νικόλαο.
    Για την ιστορία, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα ο ναός του Αγ. Νικολάου υπήρχε παλαιός μικρός ναός κτισμένος πολύ παλιά πιθανόν τον 16ο αιώνα (μετόχι του μοναστηριού του Αγ. Νικολάου) ο οποίος είχε τοιχογραφίες στο εσωτερικό του και γκρεμίστηκε για άγνωστους λόγους τη δεκαετία του 50 για να κτιστεί ο σημερινός ναός.
     Στη σημερινή εκκλησία στεγάστηκε και το Δημοτικό Σχολείο Λάψαινας για δυο χρόνια 1957- 58 και στη συνέχεια λειτούργησε το Δημοτικό Σχολείο που κτίστηκε ακριβώς δίπλα εξυπηρετώντας τα παιδιά της περιοχής για μια 20ετία. (Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του 1956 το Δημ Σχολείο στεγάστηκε στο σπίτι του Αριστείδη Μάνου).
    Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου σήμερα στέκει ερειπωμένο, και έτοιμη να καταρρεύσει η σκεπή του.
    Με το πέρας του εκκλησιασμού μοιράστηκαν στους παρευρισκομένους εδέσματα,πίτες, τσίπουρο, αναψυκτικά, λουκούμια και όλοι ευχήθηκαν «και του χρόνου» και με την ελπίδα ότι θα αναβιώσει το πανηγύρι της Αναλήψεως.





Δεν υπάρχουν σχόλια: