Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Η συμβολή της Πολιτιστικής κληρονομιάς στην ανάπτυξη της Ροδαυγής.

Μια εξαιρετικά διαφωτιστική εκδήλωση για το πώς η Πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση τουριστών και άρα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο της.....
Ροδαυγής στις 24 Ιουλίου 2019.
Την εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης)  στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Ροδαυγής και της ευρύτερης περιοχής» συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ροδαυγής, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών ξενώνων Αγροτουρισμού « ο Άραχθος», ο Δήμος Αρταίων και το Επιμελητήριο Άρτας.
Στόχος της ημερίδας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής  κ.Χρήστο Αλεξίου, που άνοιξε την εκδήλωση ήταν η γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αλλά και μια ευκαιρία για να δοθεί το κίνητρο για ενεργή συμμετοχή στη διατήρησή της, με τελικό στόχο την προσέλκυση τουριστών και την οικονομική ανάπτυξη της Ροδαυγής και της ευρύτερης περιοχής του Ξηροβουνίου.
Όπως είπε, «για να μπορέσει ένας τόπος να στοχεύσει στον πολιτιστικό τουρισμό απαιτείται η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με  την αρχαιολογία, τους πολιτιστικούς Συλλόγους και τους ιδιοκτήτες  επιχειρήσεων τουρισμού», υποστηρίζοντας πως το ΔΣ του Συλλόγου θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Χαιρετισμό απέστειλε ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας κ. Φάνης Κίτσος ο οποίος υποστήριξε πως «καθήκον όλων είναι να προσαρμόσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά στις σημερινές ανάγκες και τη σημερινή πραγματικότητα» επισημαίνοντας την ανάγκη για κοινή προσπάθεια, ομοψυχία και συνεργασία.
Στο έργο INCLUST του Προγράμματος Interreg Ελλάδα – Αλβανία, που υλοποιεί το Επιμελητήριο αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Γκολομάζος. Όπως είπε πρόκειται για ένα έργο που στόχο έχει την ενίσχυση και υποστήριξη των πολιτιστικών και δημιουργικών δράσεων και πρωτοβουλιών στις περιοχές της: Άρτας, Κέρκυρας, Αυλώνας (Αλβανία), Κορυτσάς (Αλβανία). Στο πλαίσιο των δράσεων του “InClust” και σε κάθε μια από τις περιοχές εφαρμογής θα: γίνει καταγραφή όλων των φορέων πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας με στόχο τη δικτύωση μεταξύ τους και την αναζήτηση ευκαιριών συνεργασίας και συνδημιουργίας με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός συνεργατικού σχηματισμού (cluster) με διακριτό στίγμα, ο οποίος θα ενισχύει τις συνέργειες και θα δημιουργεί οικονομίες κλίμακας. Θα δημιουργηθεί παράλληλα χώρος συστέγασης και συνεργασίας τοπικών δημιουργών, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, παραγωγών και πολιτιστικών φορέων, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει και θερμοκοιτίδα για την φιλοξενία νέων συνεργατικών πρωτοβουλιών.
Τέλος ο κ. Γκολομάζος κάλεσε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδαυγής και τους ιδιώτες που ασχολούνται με τον πολιτισμό  & τον τουρισμό να συμμετέχουν ενεργά στις θερμοκοιτίδες που θα  δημιουργήσει το Επιμελητήριο, μέσω του έργου.
Την δική του οπτική για τον όρο «παράδοση» έδωσε με την ομιλία του ο καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  Δημήτρης Ράπτης  αναλύοντας με ποιόν τρόπο ο λαϊκός πολιτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση στην οργάνωση της οικοτουριστικής ανάπτυξης.
Ο Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ηπείρου κος Δημήτριος Γκόλας αναφέρθηκε στον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται τον Πολιτιστικό τουρισμό και πως τον εντάσσει στα προγράμματά της και μάλιστα πολλές φορές ως κεντρικό της στόχο για μια βιώσιμη ανάπτυξη με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον και τους τοπικούς πληθυσμούς. Ανέφερε εξάλλου πως τόσο το 2018 όσο και το 2019 αποτελούν έτη Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με στόχο την ενθάρρυνση όλο και περισσοτέρων ατόμων να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και να ενισχυθεί η αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο.  
Στο ρόλο των πολιτιστικών πόρων ως εργαλείο ανάπτυξης για τη διαφοροποίηση και την προστασία της τοπικής ταυτότητας, για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, αλλά και στις μεθόδους ένταξή τους στην τοπική αναπτυξιακή πολιτική, αναφέρθηκε η Αρχιτέκτων μηχανικός κα Χρυσάνθη Αναγνώστου.
«Τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως συνοδοιπόροι του κοινωνικού βίου - Η περίπτωση του Μπέσικου» ήταν ο τίτλος της εισήγησης της καθηγήτριας κας Παναγιώτας Π.Λάμπρη.
Η κα Λάμπρη παρουσίασε αναλυτικά τις μορφές της πολιτιστικής κληρονομιάς, της εγγενούς σημασίας της, της αναγκαίας διάσωσής της, καθώς και της ανάδειξής της, η οποία θα συμβάλει στην κληροδότησή της στις επερχόμενες γενιές. Επίσης, ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο η πολιτιστική κληρονομιά διαλέγεται με το παρόν, από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση και η διάρκειά της στον χρόνο. Τέλος, αναφέρθηκε στο νερόμυλο του Μπέσικου, ενός στοιχείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ροδαυγής, την ανάγκη ανάδειξής του και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τον τόπο.
Στο παραδοσιακό Καγκελάρι ως πολιτιστικό δρώμενο και την ανάγκη διατήρησής του αναφέρθηκε ο δάσκαλος ,χοροδιδάσκαλος, ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Κομζιάς.  
 «Οι Οπτικές τέχνες  ως μεταφορείς των παραδόσεων μέσω της απεικόνισης στο πέρασμα των ετών   αποδεικνύουν  πως τα  σχεδιαστικά μοτίβα μιας τοπικής κοινωνίας, επανεμφανίζονται για να διατρέξουν το χρόνο σε μια συνεχόμενη αποστολή», υποστήριξε μεταξύ άλλων η εικαστικός κα Σοφία Μπόμπολη .     
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Σοφία Αναγνωστάκη, η οποία αναφέρθηκε στα είδη πολιτιστικής κληρονομιάς, επικεντρώνοντας στα στοιχεία εκείνα, που διαθέτει τόσο η Ροδαυγή όσο και η ευρύτερη περιοχή του Ξηροβουνίου, τα οποία, όπως είπε μπορούν να αναδειχθούν και να προβληθούν, ώστε να προσελκύσουν επισκέπτες.
«θα πρέπει να υπάρξει Τοπικός σχεδιασμός στη βάση του τί διαθέτουμε, πως το αναδεικνύουμε και πως το προωθούμε. Να φτιάξουμε δηλαδή το brand name – το επώνυμο προϊόν, το μύθο της περιοχής μας και να επενδύσουμε σε αυτό. Και σίγουρα δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους να το κάνουν για μας. θα πρέπει να καταθέσουμε ιδέες, να υποβάλλουμε προτάσεις και  να ζητήσουμε από  την  Περιφέρεια, το Δήμο και τους τοπικούς φορείς να σταθούν αρωγοί», υποστήριξε.
Μετά το πέρας της ημερίδας, ακολούθησαν τα Εγκαίνια της  Έκθεσης Ζωγραφικής της Σοφίας Μπόμπολη.
Της Δημοσιογράφου Σοφίας Αναγνωστάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: