Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Άρθρο του Χρήστου Τούμπουρου για το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα και το Ροδοφέγγαρο.

Το παρακάτω άρθρο του κ. Χρήστου Α Τούμπουρου, που δημοσιεύθηκε στον Αετό των Τζουμέρκων, αναφέρεται στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για την παραδοσιακή μας μουσική,  του Φωτογράφου - Κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα στην...
πλατεία Ροδαυγής κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του "Ροδοφέγγαρου 2017".
Το πλήρες άρθρο:
 Παλιοί οργανοπαίκτες, με τριμμένα παντελόνια και το ίδιο χρονικής σακάκι, πεινασμένοι από φαϊ, όμως μπουχτισμένοι από μεράκι, γύριζαν με το όργανο παραμάσχαλα σε γάμους, βαφτίσια, ονομαστικές γιορτές και πανηγύρια υπηρετώντας τα θελήματα των εορταζόντων και εξυπηρετώντας τις χορευτικές ανάγκες των συμπανηγυριζόντων. 
  Στο πουθενά και χωρίς αγκομαχητό, πάντα με χαμόγελο και ευγένεια έστηναν αληθινό γιορτάσι. Με σεβασμό στην παράδοση υπηρέτησαν και θεμελίωσαν από την πλευρά τους, τον λαϊκό πολιτισμό.
Τραγούδησαν και «πόνεσαν» τους πόνους και τους καημούς του Ηπειρώτη, ύμνησαν την λεβεντιά και ζωγράφισαν μουσικά την ομορφιά της περδικομάτας, της φεγγαροστόλιστης και φεγγαροπλούμιστης κοπελιάς.
  Γνήσιοι, αληθινοί και, φυσικά, αφκιασίδωτοι ζούσαν πραγματικά κάθε μουσική σκηνή, ταυτίζονταν με τον χορευτή, ακολουθώντας μουσικά τα χορευτικά βήματά του, οδηγώντας τον στην κάθαρση που παρείχε η δημοτική μελωδία.
  Κι ούτε τους πέρασε ποτέ από το μυαλό πως έτσι γινόντουσαν σκαπανείς-δημιουργοί του λαϊκού μας πολιτισμού, προστάτες-θεματοφύλακες της μουσικής μας παράδοσης. Θερμοπύλες φύλαξαν!!!
 Αυτή την παρακαταθήκη, φρονώ ότι όχι μόνο πρέπει να τη διατηρήσουμε, αλλά και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους μας. Γιατί; Γιατί απλούστατα έτσι δίνουμε απάντηση στον άκρατο, παγκοσμιοποιημένο-κλωνοποιημένο θα έλεγε κάποιος-, τρόπο ψυχαγωγίας και στην αχαλίνωτη, χωρίς ταυτότητα και ιδιοπροσωπία παραδοσιακή ισοπέδωση.
  Για όλα αυτά αξίζει μένα μεγάλο ΕΥΓΕ στον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Αγία Παρασκευή» Ροδαυγής που ενέταξε στις φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις και το ντοκιμαντέρ του φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα για την παραδοσιακή μουσική. (Οι εκδηλώσεις με τον τίτλο «Το Ροδοφέγγαρο» πραγματοποιούνται από 9 έως και 16 Αυγούστου στην πλατεία της Ροδαυγής).
  Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στις 9 Αυγούστου και όλοι οι θεατές έγιναν μύστες του παραδοσιακού μουσικού μας μεγαλείου και της αυθεντικής –αληθινής αποτύπωσής του.
  Να τονίσουμε ότι προλόγισε με επιτυχία η εξαίρετη φιλόλογος κα Κατερίνα Σχισμένου, που με τρόπο εναργέστατο μας παρουσίασε τη διαχρονικότητα και την καθαρότητα της παραδοσιακής μας μουσικής. Ελπίζω πως η ομιλία της θα δημοσιευθεί, γιατί τέτοια κείμενα, αληθινά στολίδια, πρέπει να μελετώνται εκτεταμένα από όλους και όχι μόνο απ’ όσους ασχολούνται με τη δημοτική παράδοση.
 Εν κατακλείδι ο φιλόξενος χώρος, τα ζεστά λόγια του Προέδρου του Συλλόγου, η εξαιρετική και κατατοπιστική ομιλία της Κατερίνας Σχισμένου, η ευαισθησία του Βασίλη Γκανιάτσα συμφυρόμενη στο δημιούργημά του με την καλλιτεχνική ικανότητά του, συνέβαλαν στη σύνθεση μιας αληθινής ατμόσφαιρας παραδοσιακού πολιτιστικού μεγαλείου.

 Θερμά συγχαρητήρια!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: