Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ημερίδα με θέμα «Μικρόβια. Εχθροί ή φίλοι μας;»

Ιωάννης Λάμπρης: «Υπάρχουν πολύ καλά μυαλά στην Ελλάδα και πρέπει να τους δοθούν ευκαιρίες.
    Όχι μόνο για τα μικρόβια και την αναγκαιότητά τους για την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά πολύ περισσότερα είχαν να διδαχθούν όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε... από το ΕΚΦΕ (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) Άρτας, το Δήμο Αρταίων και το 2ο Λύκειο του νομού, με ομιλητή τον διακεκριμένο καθηγητή Ανοσοβιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ιωάννη Λάμπρη, καταγόμενο από τη Ροδαυγή Άρτας.
    Η αίθουσα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» το πρωί της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, ήταν κατάμεστη και πολλοί παρακολουθήσαν όρθιοι την ημερίδα με θέμα «Μικρόβια. Εχθροί ή φίλοι μας;», ενώ στην πλειοψηφία του το ακροατήριο αποτελούνταν από μαθητές λυκείων του νομού. Ο Αρτινής καταγωγής, καθηγητής Ιωάννης Λάμπρης, με την μεταδοτικότητα που προσδίδει η βαθιά γνώση, μετέφερε κάθε επιστημονική τεκμηρίωση απλά και κατανοητά ενώ μίλησε για τα εν εξελίξει πειράματα της ομάδας του στο πανεπιστήμιο της Αμερικής.
    Ανέλυσε με απλό και κατανοητό τρόπο και πάντα με εύστοχα παραδείγματα, γιατί τα μικρόβια είναι απαραίτητα για την ύπαρξή μας και πώς κάθε μεταβολή του πληθυσμού τους στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλούν ασθένειες. Τόνισε ότι κάθε ανθρώπινος οργανισμός τα παίρνει από το γάλα της μάνας του και πολύ απλά είπε ότι ο αριθμός των μικροβίων στον ανθρώπινο οργανισμό είναι δεκαπλάσιος του αριθμού των κυττάρων του.
    Ωστόσο, πολύ περισσότερο, θα έλεγε κανείς, ότι έδωσε μαθήματα θέλησης και αναζωπύρωσε τα όνειρα των μαθητών που δεν έχασαν την ευκαιρία να του θέσουν ερωτήματα σχετικά με την προσωπική του πορεία στο χώρο της επιστήμης. «Πόσο εύκολο είναι κάποιος νέος από ένα χωριό της Άρτας να βρεθεί στα 26 του χρόνια επίκουρος καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Αμερικής», «Πόσο μπορεί να αλλάζει τη ζωή του ένας άνθρωπος τόσο γνωστός σε όλο τον κόσμο;», «Υπάρχουν ευκαιρίες για νέους που θέλουν να ακολουθήσουν μια επιστήμη σήμερα στο εξωτερικό όπου κυρίως διενεργείται η έρευνα αν θέλει να ασχοληθεί με αυτή;» και πολλές παρόμοιες ερωτήσεις οι οποίες κατατέθηκαν από νεαρά αγόρια και κορίτσια, απέδειξαν πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ένας διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας να έρχεται σε άμεση επαφή με τη νέα γενιά της ιδιαίτερης πατρίδας του και όχι μόνο.
    Ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή με την απλότητα του λόγου του, το λεπτό χιούμορ το οποίο διαθέτει και την αμεσότητα στις απαντήσεις του, κέρδισε το ακροατήριο και παρέδωσε μαθήματα θέλησης. «Αν κάτι το θέλεις δυνατά. Αν έχεις φλόγα, έχεις λόξα και δουλέψεις σκληρά μπορείς να το πετύχεις. Τίποτε δεν είναι δύσκολο αν υπάρχει η φλόγα. Στην επιστήμη αν δεν ξυπνάς τα μεσάνυχτα γι’ αυτό που κάνεις, δεν μπορείς να πετύχεις. Εμείς δεν έχουμε ωράριο. Το 8-5 δεν το γνωρίζουμε. Ξέρουμε μόνο τι ώρα τελείωσε το πείραμα. Πρέπει να έχεις θέληση και φλόγα και μπορείς να φτάσεις όπου θέλεις. Μπορείς να φτάσεις στα άκρα που έλεγε και ο Καζαντζάκης…», είπε απαντώντας σε τέτοιες ερωτήσεις των μαθητών, αναζωπυρώνοντας τους το όνειρο, που τελευταία στη χώρα μας πολλοί νέοι αρχίζουν να παραιτούνται απ’ αυτό, βλέποντας, και κυρίως ακούγοντας, παντού δυσκολίες. Όπως και όταν τους ανέφερε ότι δεν ήταν αναγκαίες οι γνωριμίες και οι διασυνδέσεις, τις οποίες ο πατέρας του ως χασάπης στη Ροδαυγή ασφαλώς δεν είχε.
    Εντυπωσίασε με την απλότητά του το ακροατήριο ο κ. Λάμπρης, αλλά παράλληλα και με την ιδιαίτερη αγάπη την οποία έχει στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από το κάθε απόφευγα Ελλήνων φιλοσόφων που χρησιμοποίησε σε αρκετά σημεία της επιστημονικής του εισήγησης. Μάλιστα την έκπληξη θα λέγαμε ένας επιστήμονας του δικού του μεγέθους την έκανε στην ολοκλήρωση της εισήγησης του, όταν κατέληξε με τη ρήση του Σωκράτη «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα» τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα ο ίδιος θεωρεί ότι μπροστά στην απεραντοσύνη του κόσμου και τα τόσα κρυμμένα μυστικά ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να θεωρεί ότι γνωρίζει, παρά μόνο να ερευνά. Έδωσε να κατανοήσουν λοιπόν όλοι και κυρίως οι μαθητές που τον παρακολουθούσαν καθηλωμένοι, ότι η έρευνα δεν σταματά ποτέ.
    Ι. Λάμπρης: Έχουμε μια παράδοση και έναν πολιτισμό ας τον εκμεταλλευτούμε να πάμε καλύτερα
    Για το πώς αισθάνθηκε το κοινό από αυτή την παρουσίαση είχαμε ήδη διαμορφώσει άποψη, έμενε λοιπόν στο τέλος της ημερίδας να διερευνήσουμε πως νιώθει ένας επιστήμονας όταν απευθύνεται στο ακροατήριο και κυρίως της νέας γενιάς της ιδιαίτερης τους πατρίδας, οπότε θέσαμε το ερώτημα στον κ. Λάμπρη.
    «Συγκίνηση» μας είπε και ήταν έκδηλη, προσθέτοντας: «φυσικά είναι ξεκάθαρο ότι κανείς αισθάνεται μια συγκίνηση γυρίζοντας στον τόπο του να δώσει κάτι, από κει που έφυγε», όσο για τη νέα γενιά της Άρτας ο ίδιος είπε: «Υπάρχουν πολύ καλά μυαλά στην Ελλάδα και κανείς πρέπει να τους δώσει ευκαιρίες να αξιοποιήσουν το μυαλό τους και να κάνουν κάτι στη ζωή τους. επομένως είναι υποχρέωση των μεγαλυτέρων να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά για να αξιοποιήσουν το μυαλό τους. δεν έχουμε καμία άλλη ελπίδα σαν κοινωνία. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να επιβιώσουμε να δεν αξιοποιήσουμε τη νέα γενιά».
     Για τη χρήση των ρήσεων των Αρχαίων Ελλήνων στην εισήγηση και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ελλήνων επιστημόνων του Εξωτερικού, στις οποίες συμμετέχει ενεργά, ο ίδιος στη συζήτηση που είχαμε μαζί του μας είπε: «Έχουν προχωρήσει πάρα πολλά πράγματα. Τα τελευταία δέκα χρόνια διοργανώνουμε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και έχουμε φέρει περίπου 10.000 καθηγητές Πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο. Εγώ τους θεωρώ τους καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού διότι θα γυρίσουν πίσω και θα διδάξουν στα Πανεπιστήμιά τους για τον Ελληνισμό. Αυτά τα συνέδρια είναι αναγνωρισμένα Διεθνώς και επιχορηγούνται από δημόσιους οργανισμούς του εξωτερικού. Δυστυχώς η απέχει πολύ απ[ό αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε δώσει μέχρι σήμερα 500.000 δολάρια σε υποτροφίες για να δώσουμε τη δυνατότητα σε παιδιά να παρακολουθήσουν και είναι μια προσπάθεια γενικά που κάνουμε ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε την κουλτούρα μας και να βοηθήσουμε τους έλληνες νέους επιστήμονες να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της επιστήμης».
    Όσο για το πόσο συχνά έρχεται στην Ελλάδα ο ίδιος ανέφερε ότι πλέον συνηθίζει να λέει ότι ζει στην Ελλάδα και δουλεύει στη Αμερική, καθώς έρχεται περί τις τέσσερις με πέντε φορές το χρόνο. «Ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται στην Ελλάδα, στην Άρτα, στο χωριό μας, δεν είμαστε ξεκομμένοι και προσπαθούμε όπου μπορούμε να βοηθήσουμε», είπε. Αναφορικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανέφερε «Πάντοτε στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολύ καλοί επιστήμονες, δυστυχώς όμως χάνονται μέσα στα προβλήματα που έχει η Ελληνική κοινωνία, αλλά η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους ώστε να μπορέσει να βγει από το «λούκι» στο οποίο έχει πέσει σήμερα η χώρα μας».
    Κι επειδή τα τελευταία 20 χρόνια έχει στο εργαστήριό του συνεργαστεί με πολλά ελληνόπουλα δίνοντας την ευκαιρία να κάνουν την διπλωματική τους, το διδακτορικό τους, από πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας, επεσήμανε για την πρόοδό τους: «Δεν μπορώ να γενικεύσω και να πω ότι όλα τα πάνε το ίδιο καλά. Δεν θεωρώ ότι οι Έλληνες έχουν ιδιαίτερα γονίδια όπως πολλές φορές θέλουμε οι έλληνες να θεωρούμαστε, ότι έχουμε ιδιαίτερο γενετικό υλικό… Αυτό είναι αστείο. Εξαρτάται από το πόσο πολύ δουλεύει ο καθένας. Και το συνδέουν μάλιστα αυτό με βάση ότι όσοι Έλληνες βγήκαν στο εξωτερικό προόδευσαν…αυτά δεν είναι στοιχεία. Αν δει κανείς πώς προόδευσαν οι Κινέζοι στην Αμερική θα μείνει με ανοιχτό το στόμα. Επομένως δεν έχουμε τίποτα ιδιαίτερο. Αυτό που έχουμε είναι μια παράδοση. Οι πρόγονοί μας είχαν δημιουργήσει ένα πολιτισμό που ήταν ξεχωριστός. Ας τον εκμεταλλευτούμε για να πάμε λίγο καλύτερα».
    -Την ημερίδα συντόνισαν η Έλσα Φίντζου, βιολόγος στο 2ο λύκειο Άρτας και η Παρασκευή Χαμπηλομάτη διευθύντρια του ίδιου σχολείου καθώς επίσης εκ μέρους του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών νομού Άρτας οι Φυσικοί: Μιχαήλ Σιαφαρίκας και Γεωργία Τόλη.
    Επίσης στην ημερίδα συμμετείχαν οι εκπρόσωποι προϊστάμενοι και των δυο βαθμίδων της εκπαίδευσης σε επίπεδο νομού, ήτοι ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ράπτης και ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Λ. Γκόρος, καθώς και ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχος Αρταίων Δημήτρης Κέφης, καθώς και πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί των σχολείων που συμμετείχαν, αλλά και πολίτες και μεταξύ αυτών πολλοί συμπατριώτες του κ. Λάμπρη από την Ροδαυγή απ’ όπου κατάγεται, όπως και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Χρ. Σταύρου.
    Χαιρετισμός του Δημήτρη Κέφη
    Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Αρταίων, αρμόδιος για θέματα Παιδείας κ. Δημήτρης Κέφης στην οποία ανέφερε τα εξής: "Κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά, Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα κοντά σας σ’ αυτή την επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Μικρόβια. Εχθροί ή φίλοι μας;», που διοργανώνουν το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, η Σχολική Σύμβουλος κυρία Αλεξάνδρα Σούλη σε συνεργασία με το 2ο Γενικό Λύκειο Άρτας και το Δήμο Αρταίων.
    Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η ημερίδα γιατί απευθύνεται κυρίως σε μαθητές.
Χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία και το ενδιαφέρον των μαθητών, οι οποίοι θ’ αποτελέσουν τους αυριανούς φοιτητές, τους αυριανούς επιστήμονες και ερευνητές, πάνω στους οποίους στηρίζουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον.
    Μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία του συντοπίτη μας, διαπρεπούς καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ κ. Ιωάννη Λάμπρη, ο οποίος αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκλησή μας και είναι σήμερα εδώ για να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες για τη βιολογία, για τους μύθους και τις πραγματικότητες, τις απειλές, τις υπερβολές και τους τρόπους προστασίας από τα μικρόβια.
    Ο εκ της Ροδαυγής ορμώμενος Γιάννης Λάμπρης είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, μια ηγετική μορφή στο χώρο των Πανεπιστημίων της Αμερικής, πρωτοπόρος στην έρευνα για τη βιολογία, ο οποίος έχει πολλά να παρουσιάσει στο χώρο των βιοϊατρικών κατακτήσεων. Όχι τυχαία, βρέθηκε από τις κορυφές της Ηπείρου, στις παγκόσμιες κορυφές της επιστήμης.
    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας μεταφέρω το χαιρετισμό του Δημάρχου Αρταίων κυρίου Γιάννη Παπαλέξη, ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι σήμερα κοντά μας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, καθώς και τις ευχές του για καλή επιτυχία στην εκδήλωση.
    Ο Δήμος Αρταίων στηρίζει πάντα τέτοιες επιμορφωτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο τους μαθητές, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των νέων για την επιστήμη και που αποσκοπούν στη βαθύτερη κατανόηση του έργου του ερευνητή και στην πληρέστερη ενημέρωσή τους για τις πολλαπλές εκπαιδευτικές επιλογές και επιστημονικές δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους. Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας και περιμένω με ενδιαφέρον και εγώ, όπως και εσείς, να ακούσω τον κ. Λάμπρη ο οποίος θα μας ξεναγήσει σε λίγο στον κόσμο της επιστήμης".
    Σ.Σ.: Συμπερασματικά, αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εν λόγω ημερίδας αλλά κυρίως θα πρέπει να γίνει βίωμα ότι τέτοιες ευκαιρίες αξίζει να δίνονται από τους τοπικούς, δημόσιους και συλλογικούς φορείς, στην εκπαίδευση, στη νέα γενιά και γενικότερα στην τοπική κοινωνία για να μπορέσει να ανέβει λίγο ψηλότερα…

Πηγή: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: