Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Αρνητικός ο Δήμος Αρταίων στο φράγμα Αγίου Νικολάου Aράχθου.

    Συνέντευξη Τύπου δόθηκε προχθές, την Τρίτη 10 Ιουλίου στα Γιάννενα για το θέμα του φράγματος του Αγίου Νικολάου. Στη συνέντευξη παρευρέθησαν ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων... Γιάννης Σεντελές, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Τζουμέρκων Βασίλης Ρίζος, ο γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Γιάννης Ντούρος.
    Τον Δήμο Αρταίων εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Βίκυ Βασιλάκη η οποία ανέφερε τα εξής: "Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας κάθε... επένδυση και μάλιστα ενεργειακού χαρακτήρα είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί όμως να τηρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις όπως η προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών οικοσυστημάτων καθώς και ο βαθμός εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων σε κάθε περιοχή. Στην όποια προσπάθεια ανακίνησης του θέματος της κατασκευής του φράγματος του Αγίου Νικολάου η θέση μας πρέπει να είναι αρνητική. Και αυτό γιατί στην περίπτωση του Αράχθου δεν τηρούνται οι παραπάνω βασικές προϋποθέσεις.
    Ο Άραχθος ό,τι ήταν να δώσει ενεργειακά το έχει δώσει, αφού ήδη λειτουργούν σ' αυτόν δύο φράγματα και η κατασκευή ενός τρίτου θα οδηγήσει στην πλήρη αλλοίωση του ποταμού, αφού από ποταμός θα μετατραπεί σε σύνολο λιμνών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον αλλά και τον Αμβρακικό Κόλπο όπου ο Άραχθος είναι ζωοδότης του, καθώς και για το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, αφού με την σωλήνωση του ποταμού που προβλέπεται για μεγάλο μήκος του, η όμορφη κοιλάδα του Αράχθου θα αποτελέσει παρελθόν. Η εξέλιξη αυτή θα έχει τεράστιες αλλαγές και στο μικροκλίμα της περιοχής. Και όλα αυτά για την παραγωγή 93 MW που θα αποτελέσει ελάχιστη συνεισφορά στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Άλλωστε η χώρα έχει πολλές και μεγάλες δυνατότητες για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα έδινε το φράγμα του Αγίου Νικολάου, είτε από τον άνεμο, είτε από την ήλιο, με την δημιουργία αντίστοιχων φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων που και λιγότερη ζημιά προκαλούν στο περιβάλλον και η δυνατότητα ανάπτυξής τους υπάρχει σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα σε πάμπολλες εκτάσεις. Ως εκ τούτου και με δεδομένη την καθολική άρνηση των τοπικών κοινωνιώνκαι ιδιαίτερα όλων εκείνων που ζουν στην περιοχή, θα πρέπει όλοι μαζί με μπροστάρη την Π.Ε.Δ. να αγωνιστούμε για την οριστική ματαίωση και αυτής της προσπάθειας για την κατασκευή του".

Δεν υπάρχουν σχόλια: