Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Εισήγηση Μαρίας Μπίμπα στην διημερίδα του Ροδοφέγγαρου!!

Στην Επιστημονική Διημερίδα με τίτλο: «Οι γυναίκες ως εγγυήτριες ενός εξανθρωπισμένου πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε στη Ροδαυγή 28-29 Ιουλίου 2023 στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων «Ροδοφέγγαρο» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής σε συνεργασία με τον.... Ψυχαναλυτικό Σύλλογο «Το γράμμα» και το SFU Paris Universite΄, η Μαρία Μπίμπα, συμμετείχε με την εισήγηση: «Η επίδραση της φιλοσοφικής και παιδαγωγικής σκέψης των Πυθαγόρειων φιλοσόφων γυναικών στον τρόπο ζωής των γυναικών κατά το πρόσφατο παρελθόν (20ος αιώνας) στην Ελλάδα», την οποία και εκπόνησε με τον φιλόλογο Δρ Δημήτριο Παπαδημητρίου.
Περίληψη της εισήγησης
Σκοπός της εισήγησης είναι να καταδείξει πώς η φιλοσοφική και παιδαγωγική σκέψη των Πυθαγόρειων φιλοσόφων γυναικών, οι οποίες έδρασαν στο πλαίσιο της Σχολής του Πυθαγόρα μεταξύ 7ου και 3ου π.Χ. αιώνα, στη νότια Ιταλία αλλά και σε άλλες παρόμοιες σχολές της αρχαίας Ελλάδας, διαπερνά τους αιώνες και βρίσκει εφαρμογή στο πρόσφατο παρελθόν και δη κατά τα μέσα του 20ου αιώνα στον τρόπο ζωής των γυναικών στην Ελλάδα. Οι μέθοδοι της έρευνας, που χρησιμοποιούνται, είναι η «ιστορικο-φιλολογική μέθοδος» σε συνδυσμό με τη «συγκριτική μέθοδο». Η εν λόγω μελέτη αφορά την ιστορική διερεύνηση των κειμένων, που συνέγραψαν οι Πυθαγόρειες γυναίκες φιλόσοφοι, ενώ παράλληλα μελετώνται συγκριτικά οι φιλοσοφικές και παιδαγωγικές σκέψεις των Πυθαγόρειων φιλοσόφων γυναικών αναφορικά με τη συζυγική ζωή και τη μητρότητα με τον ρόλο των γυναικών μέσα στην οικογένεια στην Ελλάδα περί τα μέσα του 20ου αιώνα. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη μελέτη καινοτομεί στο ότι επιδιώκει να καλύψει το κενό, που φαίνεται να υπάρχει στην προσέγγιση της φιλοσοφικής και παιδαγωγικής σκέψης των Πυθαγόρειων φιλοσόφων γυναικών στην αρχαιότητα και στην πιθανή επίδρασή της στην οικογενειακή ζωή των γυναικών στο πρόσφατο παρελθόν στον χώρο της Ελλάδας.
Βιογραφικό Σημείωμα Μαρίας Μπίμπα.
Η Μαρία Μπίμπα κατάγεται από τη Ναύπακτο και διαμένει μόνιμα από το 2011 στην Άρτα, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Είναι παντρεμένη με τον Βασίλειο Σταύρο με καταγωγή από τη Ροδαυγή Άρτας και έχουνε μία κόρη.
Είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70-Δασκάλων της Δ/νσης Π.Ε. Άρτας, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2001, έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης, από το 2013 και εξής, όπως Προϊσταμένη του Δημοτικού Σχολείου Καλοβάτου (2013-2017) και Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου-Πέτα (2017-2023).
Ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές στο Π.Τ.Δ.Ε. της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας (1992-1996), απέκτησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Σπουδές στην Εκπαίδευση από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. (2001-2005), έκανε τη Μετεκπαίδευσή της στη Γενική Αγωγή στο Μ.Δ.Δ.Ε. του Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α. και έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμά της με «Άριστα» στις Επιστήμες της Αγωγής από το Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2014-2020).
Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα ελληνικών και ξένων συνεδρίων με ή χωρίς εισήγηση και έχει δημοσιεύσεις σε πρακτικά ελληνικών και ξένων συνεδρίων καθώς και δημοσιεύσεις σε έγκριτα ελληνικά και ξένα περιοδικά. Επιπροσθέτως, έχει συμμετάσχει σε ποικίλου περιεχομένου σεμινάρια ως επιμορφούμενη και επιμορφώτρια, σε ημερίδες, συνδιασκέψεις καθώς και σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει λάβει έπαινο για επιστημονική εργασία στη θεματική περιοχή «Σύγχρονες τάσεις και πολιτικές, επιστημονικές έρευνες και πρακτικές», που παρουσιάστηκε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε. στο Ηράκλειο της Κρήτης, 5-7 Απριλίου 2019, και συμπεριλήφθηκε στα αντίστοιχα πρακτικά, είναι μέλος στις Επιτροπές Κριτών της ΕΕΠΕΚ από το 2021 και του ΙΑΚΕ από το 2023 καθώς και μέλος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος από το 2020.
Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά και έχει πολύ καλή γνώση στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών.
Είναι μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Άρτας από το 2011 και συμμετέχει στις θεατρικές δράσεις της παιδικής του σκηνής από το 2019. Επιπλέον, από το καλοκαίρι του 2021 έως και σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής Άρτας «Η Αγία Παρασκευή», όπου διατελεί χρέη Γ. Γραμματέα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: