Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Οι Γυναίκες ως εγγυήτριες ενός εξανθρωπισμένου πολιτισμού.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Ροδαυγής το διήμερο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα “Οι Γυναίκες ως εγγυήτριες ενός εξανθρωπισμένου πολιτισμού” στις 28-29 Ιουλίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του.... Ροδοφέγγαρου 2023.
Τη διημερίδα διοργάνωσαν ο Ψυχαναλυτικός Σύλλογος “Το γράμμα” σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδαυγής “Η Αγία Παρασκευή” και το Πανεπιστήμιο Sigmund Freud Paris – Vienne με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αξιόλογων ομιλητών και πλήθους κόσμου. Οι εισηγήσεις είχαν ως θέμα τη Γυναίκα και τη συμβολή της στη διατήρηση ενός πολιτισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο και ήταν αφιερωμένη “στις μητέρες μας, στις γιαγιάδες μας”, “που αντιπροσωπεύουν την ψυχή της οικογένειας, διαιωνίζοντας τη μνήμη”
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συζητήθηκαν οι τρόποι, τα μέσα ή και οι εφευρέσεις των γυναικών σε όλη την ανθρώπινη ιστορία μέσα από την καθημερινή ζωή, τις παραδόσεις, τα έθιμα, την επιστήμη, τη θεολογία, την τέχνη και την ψυχανάλυση, αναδεικνύοντας τη συμβολή γυναικών που αποτελούν διαχρονικά πηγή έμπνευσης.
Από τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις ομιλητών και ακροατών προέκυψαν προβληματισμοί σχετικά με τη φύση της και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, καθώς και τους πολλαπλούς ρόλους που αναλάμβανε στις παραδοσιακές κοινωνίες. Αναθεωρήθηκαν κατεστημένες αντιλήψεις της κοινωνικής ανθρωπολογίας σχετικά με τις μεσογειακές κοινωνίες και τους αξιακούς τους κώδικες. Η δυτική οπτική, ξεπερασμένη εν μέρει, θεωρώντας τις γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου υποταγμένες, υποτιμούσε τον πραγματικό ρόλο τους ως θεματοφύλακες της συσσωρευμένης γνώσης αιώνων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διημερίδας το κοινό είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί την εικαστική έκθεση της Ροδαυγιώτισσας εικαστικού Σοφίας Μπόμπολη με θέμα “Μορφές”, έργο της οποίας κοσμεί και την αφίσα της εκδήλωσης, καθώς και Εγκατάσταση της Αργυρώς Αξιώτη, ψυχιάτρου, με θέμα “Femme- Maison/ Γυναίκα-σπίτι” ως επέκταση της εισήγησής της με θέμα το γυναικείο σώμα ως σπίτι και το σπίτι ως γυναικεία υπόθεση.
Της Ελένης Παπαβασιλείου.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: