Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Το Πάντρεμα της Φωτιάς και ο ερχομός του Αϊ Βασίλη.

Στα πλαίσια του Πρωτοχρονιάτικου Εορταστικού προγράμματος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής, σε συνεργασία με την Κοινότητα, το σούρουπο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, παρουσίασε το έθιμο «Πάντρεμα της Φωτιάς». 
Όπως εξήγησε ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Σταύρου, το έθιμο έρχεται από...
πολύ παλαιά και οι κάτοικοι κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι έριχναν στην φωτιά κλαδιά κέδρου με την ευχή – ελπίδα για αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια αλλά και νύφες, γαμπρούς κλπ. Δηλαδή ευχή για παραγωγική χρονιά σε όλα τα επίπεδα. 
Το δικό μας πάντρεμα στην πλατεία, σε κατάλληλα διαμορφωμένο πατάρι με δυνατή φωτιά έκανε ο Μπαρμπα Γιάννης Μπαλαούρας, στη συνέχεια οι Πρόεδροι του Συλλόγου και της Κοινότητας και ακολούθησαν παιδιά και μεγάλοι. Είχαν ετοιμαστεί πολλά κλαδιά κέδρου τα οποία έριξαν στη φωτιά. Ταυτόχρονα ακούστηκαν κάλαντα από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στους παρευρισκομένους προσφέρθηκε τσίπουρο και κρασί προσφορά του Συλλόγου ενώ στα παιδιά ζεστή σοκολάτα προσφορά Τηλεμάχης Μουργελά. 
Ξαφνικά παιδικές ζητωκραυγές πρόδωσαν τον ερχομό του Αϊ Βασίλη. Φορτωμένος δώρα και κουρασμένος πάντρεψε και αυτός τη φωτιά, τραγούδησε κάλαντα με τους μικρούς φίλους ενώ στη συνέχεια τους μοίρασε τα δώρα και φωτογραφήθηκε με το καθένα ξεχωριστά. 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί όσους βοήθησαν και πρόσφεραν για την επιτυχία του δρώμενου ιδιαίτερα τους κατοίκους του Χωριού και τα ανοιχτά σπίτια, που αγκάλιασαν την προσπάθεια στα κάλαντα των Χριστουγέννων. Επίσης ευχαριστεί το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής για την συμμετοχή του στην εκδήλωση του Άι Βασίλη με χρηματικό ποσό και δώρα για τα παιδιά.



























Δεν υπάρχουν σχόλια: