Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Έντονη προσβολή δένδρων καστανιάς από τη σφήκα. Βιολογική καταπολέμηση..

Κλιμάκιο από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή μας (Ροδαυγή, Πιστιανά) μετά από αίτημα του Δήμου Αρταίων, της ΔΑΟΚ ΠΕ Άρτας και σε συνεργασία με το.... Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σκοπός του η βιολογική καταπολέμηση της "σφήκας της καστανιάς" με τη χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου torymus sinensis.
Παρότι δεν είχε αναφερθεί ή παρατηρηθεί προσβολή δένδρων από την σφήκα της καστανιάς το κλιμάκιο με την συνδρομή των Προέδρων, Κοινότητας Κίτσου Θεοφάνη και Συλλόγου Χρήστου Αλεξίου (γεωπόνου), προέβη σε έλεγχο και παρατηρήθηκε έντονη προσβολή.
Απελευθερώθηκαν έντομα σε τέσσερα σημεία του Χωριού. Πλησίον των σημείων αυτών συστήνεται η μη χρήση φυτοφαρμάκων.
Επίσης έντονη είναι η προσβολή και στα γειτονικά Πιστιανά.
Δυο λόγια για τη "σφήκα της καστανιάς"
Το έντομο Dryocosmus kuriphilus (σφήκα της καστανιάς) αν και είναι ιθαγενές έντομο της Κίνας έχει εισβάλει και εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Στην Ευρώπη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Ιταλία και έκτοτε εξαπλώθηκε και στις γειτονικές χώρες. Στη χώρα μας η παρουσία του εντόμου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Π.Ε. Πιερίας.
Προσβάλει τα διάφορα είδη της καστανιάς.
Προκαλεί μείωση παραγωγής κάστανων (60-85%), μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων.
Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλλια). Σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται με ενεργή πτήση των ενηλίκων.











Δεν υπάρχουν σχόλια: