Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ο Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής.

     
Γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα η Αγία Παρασκευή, προστάτιδα του χωριού μας, αλλά και της ευρύτερης ορεινής περιοχής. 
   Σημείο αναφοράς το απόγευμα της παραμονής του εορτασμού, η βρύση της Αγίας Παρασκευής στο........ Κακολάγκαδο. Εκεί όπως κάθε χρόνο (καιρού επιτρέποντος), τελέστηκε ο αγιασμός, στη συνέχεια προσφέρθηκε το καθιερωμένο λουκούμι και ξεκίνησαν την Πορεία - Λιτανεία με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Μια διαδρομή ευχάριστη, που όσοι λαμβάνουν μέρος πραγματικά ζουν κάτι το ξεχωριστό και το χαίρονται. Μπροστά ο μικρός Άγγελος με το θυμιατό, αμέσως μετά οι τέσσερις ιεροψάλτες (Βαγγέλης Καραμπάς, Γιάννης Κομζιάς, Βασίλης Αναστασίου, Χρήστος Σταύρου) ψάλλοντας τον παρακλητικό κανόνα της Αγίας Παρασκευής. Στη συνέχεια ο παπα – Θανάσης, η εικόνα στολισμένη με λουλούδια υποβασταζόμενη από την Νεφέλη Φλούδα, Ιωάννα Σταυραντώνη, Γιάννη Μπαρτζώκα και Γιώργο Σταυραντώνη ντυμένοι παραδοσιακά και πολλοί προσκυνητές. Φθάνοντας η πομπή στον Ναό τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. 
   Ανήμερα του εορτασμού ο όρθρος και η Θ. Λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτου π. Βαρνάβα εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολη. Συλλειτούργησαν ο παπα- Γιάννης, ο παπα- Θανάσης και οι ιεροψάλτες Λάμπρος Ζιανίκας, (δάσκαλος βυζαντινής μουσικής), Σταύρος Οικονόμου Γιάννης Κομζιάς, Χαρίλαος Σφήκας, Γιώργος Μάνος και Χρήστος Σταύρου. Με την απόλυση και κάτω από ανταλλαγή ευχών, όλοι απόλαυσαν τον καφέ τους κάτω από τα δροσερά πλατάνια της πλατείας. 
   Το Καγκελάρι φέτος ήταν από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων. Πολλοί οι επισκέπτες, οι απόδημοι και οι χωριανοί. Όλοι έδωσαν ένα εορταστικό παρόν, σ αυτό το χορευτικό δρώμενο, που κρατάει αιώνες. Η συμμετοχή των χορευτών ήταν πολύ μεγάλη, σε σημείο να κλείσει σχεδόν ο κύκλος στην πλατεία. Η κομπανία του Βασίλη Γεραγόρη συνόδευσε στο ξεκίνημα του χορού και στην προετοιμασία χωρίς μικρόφωνα, με τραγούδια όπως: «Για μπάτε αγόρια στο χορό, άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ, Μαρία λεν την Παναγιά, ψηλά στην Κωστηλάτα» και άλλα παρόμοια. 
   Φέτος ενισχύθηκε η ομάδα των μπροστάρηδων, οι οποίοι τραγουδούσαν δυνατά με συντονισμό και συγχρονισμό, επαναλαμβάνοντας τα λόγια οι παραπίσω και οι γυναίκες. Μπροστά ο παπάς, ο μπάρμπα Χαρίλαος, που παρά την ηλικία του χόρεψε για λίγο και στη συνέχεια ο μπαϊραχτάρης (που κανόνιζε την πορεία του χορού, τα καγκελίσματα και το σταυροκάγκελο), οι γεροντότεροι, οι άνδρες, οι γυναίκες και τελευταία τα παιδιά. Όλοι για έναν σκοπό, γιατί αγαπούν το έθιμο και είναι απολαυστικό, τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τους θεατές, που πολλοί προτίμησαν τα πλατύσκαλα της εκκλησίας για να το παρακολουθούν πανοραμικά.. 
   Τελειώνοντας με τα χειροκροτήματα όλων και με ευχές όπως «και του χρόνου», άρχισε ο χορός και το γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Ήταν μια ήσυχη και ζεστή, από όλες τις πλευρές βραδιά, όπου ο κόσμος κάθισε στην πλατεία, γέμισαν οι καρέκλες και από τα δυο καταστήματα, που συνεργάστηκαν για το πανηγύρι. Και αυτό είναι ένας καλός οιωνός για την πρόοδο του χωριού μας.























Ευχαριστούμε θερμά για το φωτογραφικό υλικό την κ. Σοφία Αναγνωστάκη, τον κ. Βαγγέλη Καραμπά και τον κ. Αντώνη Κοντό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: