Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Πρόσκληση για τον Σχολικό Εορτασμό της Εθνικής Επετείου και η εισαγωγή του Δασκάλου!

...Ερώ και φιλώ είναι οι πρώτες λέξεις που προηγήθηκαν του αγαπώ για να δηλώσουν την πηγαία κίνηση του ανθρώπου να γνωρίσει τον.... άνθρωπο και την φύση.Το ρ του έρωτα και της ερώτησης υπάρχει μέσα στο νερό και την ροή του όπου αποκαλύπτει την ασταμάτητη κίνηση των όντων.Μια εκδοχή της προέλευσης της λέξης ήρως είναι να προέρχεται από το ρήμα ερώ. Η ιστορία,από τα ομηρικά έπη και κατόπιν,επαληθεύει την ακατανίκητη προσήλωση των ηρώων στις αξίες και τις αρετές που οφείλουν να συγκροτούν την ανθρώπινη συνύπαρξη. 
Η έννοια δε της λέξεως ελευθερία προκύπτει από την φράση «ελεύθειν παρά το εράν» δηλαδή να πηγαίνεις εκεί όπου αγαπάς.Οι ήρωες αγωνιστές του ‘21 από υπέρμετρη αγάπη για την ελευθερία ,που εστερείτο το έθνος των Ελλήνων για σχεδόν 4 αιώνες, έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις ακόμα και την ίδια τους την ζωή. 
Και όπως η Περσεφόνη ανεβαίνει από τον Άδη για να ζωογονήσει την Πλάση κάθε Άνοιξη έτσι και ο έρωτας των αγωνιστών για την ελευθερία έσκισε το πέπλο του σκοταδιού της σκλαβιάς και ζωντάνεψε τούτο τον πόθο και στις καρδιές των υπόλοιπων Ελλήνων. 
Εύχομαι τα λόγια των ηρώων που θα ακουστούν από τα χείλη των παιδιών να επαναφέρουν και σε εμάς τους σύγχρονους Έλληνες αυτά τα υψηλά ιδανικά και να γίνουμε κι εμείς με τη σειρά μας υπερασπιστές της ελευθερίας μας.
Του Ιωάννη Γκόκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: