Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Πάντρεμα της φωτιάς και Άι Βασίλης!

Το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος παρουσίασε στην πλατεία του Χωριού  το έθιμο του "παντρέματος της φωτιάς". Ένα έθιμο, που βέβαια δεν γίνονταν στην πλατεία αλλά στα σπίτια.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι έριχναν στη.......
φωτιά κλαδιά κέδρου και εύχονταν ...κατσίκια, αρνιά, μοσχάρια, νύφες, γαμπρούς κλπ. Όσο πιο δυνατός ήταν ο ήχος της καύσης τόσο καλύτερος προμηνύονταν ο νέος χρόνος. Επίσης σύμφωνα με το έθιμο έκαψαν δώδεκα στεφάνια που καθένα απ αυτά αντιστοιχούσε στον μήνα του περασμένου χρόνου, καίγοντας τη χρονιά που πέρασε δηλαδή.
 Με το σούρουπο και ενώ το κρύο ήταν ιδιαίτερα τσουχτερό τα παιδιά θαύμαζαν την ... παντρεμένη φωτιά αλλά και τις λίγες νυφάδες χιονιού που έπεφταν ώσπου ξαφνικά αντιλαμβάνονται τον ερχομό του Άι Βασίλη  απ το πλακόστρωτο και επιφωνήματα χαράς σκόρπισαν παντού.
Ο Άι Βασίλης φορτωμένος δώρα τραγούδησε τα κάλαντα γύρω απ τη φωτιά και αποσύρθηκε σε χώρο όπου προσκαλούσε ένα ένα τα παιδιά να τους δώσει δώρα αλλά και να φωτογραφηθεί μαζί τους.  Τα δώρα ήταν προσφορά του Συλλόγου ενώ την όλη διαδικασία (έρευνα αγορά, συσκευασία) ολοκλήρωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία, για μια ακόμη χρονιά η Εύη Λάμπρη και η Τηλεμάχη Μουργελά. Την αφίσα του 2019 στο ντεκόρ του Άι Βασίλη επιμελήθηκε και ζωγράφισε ο Γιάννης Τσάγκας του Γεωργίου.
Στα παιδιά προσφέρθηκαν σοκολάτα ζεστή από τον Σύλλογο και σοκοφρέτα από τον Σύλλογο Γυναικών. Επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος πρόσφερε κρασί και τσίπουρο σε γονείς και επισκέπτες.
Στην εκδήλωση του Συλλόγου συμμετείχαν 56 παιδάκια. Βοήθεια και συνεργασία παρείχαν ο Σύλλογος Γυναικών και η Κοινότητα.



































Δεν υπάρχουν σχόλια: