Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μνήμες και Γεύσεις στον «Μακρυγιάννη».

Σε μια αισθαντική ατμόσφαιρα, όπου κυριαρχούσαν νοσταλγικά μνήμες και γεύσεις, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Απριλίου το βράδυ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Παναγιώτας Π. Λάμπρη «Η μνήμη της γεύσης - Αρχέγονων Ηπειρωτικών Εδεσμάτων Συναγωγή» (εκδόσεις iWrite.gr, σ. 202).
    Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον «Μακρυγιάννη» και την Ομάδα «Έκφραση», την προλόγισε η.....
πρόεδρος του Συλλόγου Δήμητρα Αξιώτη και τη συντόνισε η φιλόλογος Βασιλική Παππά. Τη συγγραφέα και το βιβλίο παρουσίασαν στο κοινό οι φιλόλογοι Χρήστος Κολιούλης και Κατερίνα Σχισμένου και κείμενα ανέγνωσε η σκηνοθέτις - ηθοποιός Ζωή Μπαρτζώκα.
    Σ’ αυτό το βιβλίο της η συγγραφέας, με οδηγό την προσωπική εμπειρία και τη μνήμη που τη συνοδεύει, αλλά και με εμβριθή έρευνα, βυθίζεται στο παρελθόν, ανακαλεί και κοινωνεί πλείστα στοιχεία της γαστρονομικής ταυτότητας της γενέτειράς της, της Ροδαυγής, αλλά και του ευρύτερου Ηπειρωτικού χώρου. Αναζητώντας τις ρίζες αυτής της ταυτότητας, οδηγείται στην αρχέγονη προέλευση και την ιστορία των γεύσεων και χωρίς εξωραϊσμούς, αλλά με επιμονή στην αξία των φαγητών, τα οποία παρασκευάζονται από γνήσια υλικά και προσφέρονται με αγάπη, παρουσιάζει πλήθος πατροπαράδοτων γευστικών επιλογών που η αξία τους παραμένει σημαντική στο πέρασμα των χρόνων.
    Ο Χρήστος Κολιούλης αναγνώρισε μέσα στις σελίδες του βιβλίου οικείες γευστικές εμπειρίες και μνήμες, παρουσίασε εμβριθώς το περιεχόμενό του και τόνισε πως «Η Μνήμη της Γεύσης» έχει πολλά να πει στον άνθρωπο της εποχής μας, ο οποίος γεμίζει, συχνά άκριτα, το πιάτο του με διατροφικά σκουπίδια και μεταξύ άλλων επισήμανε: «[…] Αυτό το βιβλίο είναι μια μελέτη, ένα δοκίμιο που συνδέει, με την αναγκαία έρευνα, τα παραδοσιακά μας φαγητά με τις γεύσεις του απώτατου κι απώτερου ιστορικού μας παρελθόντος. Με γεύσεις που τις βρίσκουμε ίδιες ή παρόμοιες στην ιστορική διαδρομή του τόπου μας και του Λαού μας. Έτσι η συγγραφέας υπηρετεί και την παραδοσιακή γαστρονομία αλλά και την επιστημονική έρευνα. […] Για μας τους μεγάλους τα φαγητά της φίλης μας συντηρούνται πολύ έντονα στη μνήμη μας και μπορεί απ’ τη μια να μας πληγώνουν γιατί, είπαμε, είναι κυρίως τα φαγητά της απόλυτης φτώχειας, των πέτρινων χρόνων μας, της αγωνίας μας για τη ζωή… απ’ την άλλη όμως είναι αυτά τα φαγητά που μας βοήθησαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια να σταθούμε στα πόδια μας, να κρατηθούμε στη ζωή και ν’ ανοίξουμε διάπλατα αργότερα τις πόρτες της και να μεγαλουργήσουμε καθώς συνέβη με πολλά παιδιά των αγροτικών μας οικογενειών.»
    Η Κατερίνα Σχισμένου δήλωσε γοητευμένη από το περιεχόμενο του βιβλίου, στο οποίο η συγγραφέας «προσεγγίζει τα εδέσματα όχι μόνο λαογραφικά, με πληθώρα στοιχείων, αλλά και ιστορικά, φιλοσοφικά και γι’ αυτό η δουλειά της είναι τόσο σπάνια και μοναδική». Αναφέρθηκε, επίσης, στην ιδιαίτερη σημασία της γεύσης στη ζωή μας και επισήμανε μεταξύ άλλων πως «Η γεύση αποτελεί μια απόλαυση και μία αισθητηριακή δέσμευση και ανίχνευση των ανθρώπων και του τοπίου που κατοικούμε. Δημιουργεί μνήμη, την πολιτισμική κυτταρική μνήμη και σοφία, δημιουργεί πολιτισμό από τον Όμηρο και τον Ιπποκράτη, τον Πυθαγόρα και τον Πτωχοπρόδρομο έως τις μέρες της παγκοσμιοποίησης, της άγνοιας και της σύγχυσης. Γυναίκες-οι γιαγιάδες μας που από το τίποτα δημιουργούσαν τα πάντα-πεντανόστιμα θρεπτικά και με μεγάλη φαντασία που θα εκστασιάζονταν οι σύγχρονοι σέφ, χωρίς χρονόμετρο, χωρίς ζυγαριά ακριβείας, μόνο το μάτι και την όσφρηση. Και γι’ αυτό έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε αυτή την αίσθηση που μας προσδιορίζει και μας διακρίνει, αλλά να εκπαιδεύσουμε και τις νεώτερες γενιές, για να μην καταλήξουν γευστικά ανάπηρες.»
    Την εκδήλωση έκλεισε η συγγραφέας, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως η γαστρονομία συνιστά μια διάσταση της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου και με δεδομένο πως πολλές διατροφικές επιλογές του σύγχρονου ανθρώπου είναι βλαπτικές για την υγεία του, μοιάζει επιτακτική η ανάγκη της αναβάπτισής του σε μαγειρέματα αρχέγονα, αλλά και σ’ άλλες επιλογές ζωής, οι οποίες έρχονται από το παρελθόν και «αιφνιδιάζουν με την επικαιρότητά τους»!
    Επίσης, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τους ευχήθηκε υγεία και κάθε καλό στην προσωπική και την οικογενειακή τους ζωή και ως ελάχιστο αντίδωρο τους πρόσφερε παραδοσιακό κέρασμα, το οποίο απηχούσε μέρος της ταυτότητας του βιβλίου, του οποίου οι σελίδες ευχήθηκε να γίνουν αφορμή, άλλοι να θυμηθούν και να νοσταλγήσουν κι άλλοι να γνωρίσουν γευστικούς θησαυρούς του τόπου μας.
                                                              Δελτίο Τύπου Παναγιώτας Π. Λάμπρη






Δεν υπάρχουν σχόλια: