Φέτος θα πραγματοποιηθεί και πάλι το Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας από τις 7 έως τις 12 Αυγούστου.
Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη και τιμή της ιστορικής περιόδου, των πεσόντων Ηρώων, γενικότερα δε όλων των αγωνιστών και του λαού της Κύπρου, που έζησαν τη βία, την ωμότητα, την φρίκη κατά την τουρκική εισβολή, τον μαύρο Ιούλιο του 1974, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, καθώς φέτος (2024) συμπληρώνονται... 50 χρόνια της παράνομης κατοχής του βορειοανατολικού τμήματος της Νήσου.
Την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το έργο Amber Alert του Odise Plaku σε σκηνοθεσία Γιώτας Κουνδουράκη. Σε έναν εφιαλτικό κόσμο μια Μάνα, η Μάνα Σύμβολο, ψάχνει χρόνια το παιδί της. Μια κόρη 14 χρονών που μοιάζει με άγγελο, χαμένη καιρό. Σε έναν κόσμο που το εμπόριο σάρκας ανθεί και η εξουσία καλύπτει τεράστια εγκλήματα διαφθοράς και ανθρωποφαγικής λαγνείας, η Μάνα θα μιλήσει, θα καταγγείλει, θα σπαράξει. Αν σκάσει η καρδιά της, ο πόνος θα πνίξει τον κόσμο όλο. Γιατί τώρα πια, αυτή η απλή, καταπιεσμένη γυναίκα από ένα πατριαρχικό περιβάλλον, γίνεται μια αρχέτυπη τραγική μορφή που επαναστατεί ενάντια στη διαφθορά της εξουσίας. Στο ρόλο της Μάνας η Τζουμερκιώτισσα Γεωργία Ζώη.
Την Πέμπτη 8 Αυγούστου θα παιχτεί η θεατρική παράσταση «Ο Μπεχτσής/ Ο νυχτοφύλακας» από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας σε σκηνοθεσία Λίλης Σακκά. Το έργο διαγωνίστηκε και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό «Culture Is Athens» του Δήμου Αθηναίων τον Οκτώβριο του 2022.
Κείμενο: Κώστας Λάκης, Επιμέλεια κειμένου: Βασίλης Μπούτσης, Παίζουν: Κοσμάς Μαρκής και Σπύρος Παπαδιώτης, Κουστούμια: Η ομάδα, Φωτισμοί-Ήχος : Γεωργία Παπαδιώτη και Κώστας Παππάς, Φωνή γυναίκας: Λίλη Σακκά, Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Λάκης, Προώθηση/προβολή: Κώστας Παππάς, Φωτογραφίες : Λάμπρος Κατσαρός, Θοδωρής Κουτρούμπας, Ανδρέας Χαρούπιας.
Την Παρασκευή 9 Αυγούστου θα δοθεί η παράσταση «Παπάγια Μάντολες» με πρωταγωνιστή το Χρήστο Χρήστου. Η βραβευμένη μαύρη κωμωδία του Αντώνη Κρύσιλα αφηγείται την πορεία ενός καταξιωμένου Σεφ από την απόλυτη δόξα ως το κελί της φυλακής. Το έργο μπαίνει πιο βαθιά και δε διστάζει να κατονομάσει τα κακώς κείμενα της εποχής τόσο στην πολιτική σκηνή της χώρας όσο και στο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Κείμενο: Αντώνης Κρύσιλας, Σκηνοθεσία: Πέτρα Μαυρίδη, Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κράβαρης, Επιμέλεια Κίνησης: Πέτρα Μαυρίδη, Φωτισμοί: Χρήστος Χρήστου, Φωτογραφίες: Αντώνης Χρήστου, Βαγγέλης Πούλης, Αφίσα: Αντώνης Χρήστου, Τρέιλερ: Γρηγόρης Πανόπουλος
Ερμηνεύει ο Χρήστος Χρήστου.
Το Σάββατο 10 Αυγούστου το Θέατρο Αυλαία και η σκηνοθέτιδα Γιώτα Τζουάνη, παρουσιάζουν το Παιδικό Θεατρικό Μιούζικαλ «Χανς & Γκρέτελ», το δημοφιλές παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ , δύο αγαπημένα αδέρφια βρίσκονται μόνα τους στο σκοτεινό δάσος και αφού περιπλανιούνται για μέρες, βρίσκονται μπροστά σε ένα γλυκόσπιτο, φτιαγμένο από ζαχαρωτά. Κι έτσι όπως είναι πεινασμένα, τρέχουν να τα δοκιμάσουν. Η κακιά μάγισσα όμως που ζει εκεί, τα παγιδεύει…
Παιδαγωγικοί στόχοι: Ένα έργο που μιλάει για την δύναμη της Οικογένειας και της Φιλίας, της Συνεργασίας, της Αγάπης & της Διαφορετικότητας. Η Δύναμη του Καλού πάντα νικάει την δύναμη του Κακού! Ένα έργο με πολύ χορό και τραγούδι.
Κείμενο, Διασκευή, Σκηνοθεσία: Γιώτα Τζουάνη, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρία Ντεγιάννη, Στίχοι-Μουσική: Γιώτα Τζουάνη, Ενορχήστρωση: Γιάννης Προμπόνας, Σκηνικά: Χάρης Σεπεντζής, Χορογραφίες: G.T, Παίζουν: Πάνος Γεωργούλης, Ρία Ντεγιάννη, Γεωργία Φώσκολου, Κωνσταντίνα Σπάθη, Βάσω Κατράκη, Ήχος & Φως: Μιχάλης Παπαευαγγέλου
Την Κυριακή 11 Αυγούστου θα παρουσιαστεί «Η γυναίκα της Ζάκυνθος» του Διονυσίου Σολωμού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με την Κατερίνα Γκατζόγια στον ομώνυμο ρόλο. Δεν πρέπει να αφήνουμε το Πνεύμα μας να υποδουλώνεται στα φοβικά και ασταθή συναισθήματά μας, φαίνεται να δηλώνει έμμεσα ο Σολωμός, αλλά να εμπιστευόμαστε την σταθερή αλήθεια που κατοικεί στη συνείδησή μας, για να μπορούμε να αντιπαρερχόμαστε οποιονδήποτε φόβο, ως αντίθετο της ελευθερίας.
Δραματουργία/ Διδασκαλία Ερμηνείας/ Σκηνική Όψη/ Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης, Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια, Φωνή Σολωμού: Δήμος Αβδελιώδης, Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης, Κοστούμι, Φτερά Αγγέλου: Αριστείδης Πατσόγλου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου, Graphic Design: Tasos Grønn
Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου θα παιχτεί το έργο «Ντόρτια, Λέλουδα και Εξάρες», μια μουσική διαδρομή από τη μάντρα του Αττίκ έως τις πενιές του Τσιτσάνη. Η Λέλα, η ηρωίδα του έργου, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, σε ηλικία επτά ετών, φτάνει στον Πειραιά. Η ζωή της στην καινούρια πατρίδα ξεκινάει από μια παράγκα στο Κερατσίνι. Υπηρέτρια στα οκτώ της, λουλουδού στην Mάντρα του Αττίκ στα δεκαπέντε της, εργάτρια σε καπελάδικο μετά την λήξη του εμφυλίου, προσπαθεί με πείσμα ν’ αντισταθεί στη μοίρα, βιώνοντας τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρουν τα τραγικά γεγονότα της εποχής. Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα γνωρίσει τον Νικήτα και θα τον ερωτευτεί παράφορα. Η ηρωίδα, με την ένταση του παρόντος, τη γλυκόπικρη νοσταλγία του παρελθόντος, αλλά και με το βλέμμα στην ελπίδα του μέλλοντος, θυμάται και αναπολεί τα γεγονότα που την σημάδεψαν, περιμένοντας την επόμενη ζαριά. Μια μουσικοθεατρική διαδρομή με όχημα τις πιο διάσημες μελωδίες των Αττίκ, Σουγιούλ, Μαρούδα, Γούναρη και φυσικά των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου και Θεοδωράκη, από την δεκαετία του 1920 ως το 1964, στις παλιές γειτονιές της Αθήνας. Το έργο παρουσιάζεται με συνοδεία ζωντανής μουσικής και τραγουδιού, με χαρακτηριστικά μουσικά κομμάτια που σημάδεψαν την εποχή.
Συγγραφή κειμένου: Μαρία Μαραγκουδάκη και Νιόβη Ιωάννου, Σκηνοθεσία: Ανέστης Κορνέζος, Ερμηνεία: Κατερίνα Γκατζόγια , Τραγούδι: Νεφέλη Ευδοκία και Δημήτρης Καλογεράς, Κιθάρα: Δημήτρης Καλογεράς και Λεωνίδας Καλογεράς, Πιάνο: Νίκος Επίσκοπος, Κλαρινέτο: Παναγιώτης Μάρκου, Βοηθός σκηνής - μακιγιέζ: Κρυσταλλία Γεωργούλη, Ταξινόμηση τραγουδιών: Ειρήνη Κουνάδη, Φωτογραφία: Γεωργία Σιέττου
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Καλό καλοκαίρι και Καλή Αντάμωση
2024
Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου