Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Εκδηλώσεις Κάστανου με Φαιά Σήψη. Απασχόλησε και το συνέδριο στην Montella Ιταλίας.

 
Οι πετυχημένες εκδηλώσεις κάστανου τόσο στην Ροδαυγή όσο και στην ευρύτερη περιοχή (Καστανιά, Μεσούντα κλπ) σκόρπισαν ανησυχία και προβληματισμό σε διοργανωτές, εμπόρους, παραγωγούς και επισκέπτες σε σχέση με την ποιότητα του κάστανου. Η Φαιά σήψη έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της καστανιάς σε όλη την περιοχή και... πλέον εκτός της ζημιάς, ακόμη και οι μικροκαλλιεργητές είναι επιφυλακτικοί στο να δωρίσουν μια τσάντα κάστανα.
   Το φαινόμενο έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις και απασχολεί τους επιστήμονες ενώ το ΥπΑΑΤ αφού εξετάσει όλα τα στοιχεία για την φαιά σήψη του κάστανου, θα προχωρήσει σε αποζημιώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό.
   Ο γνωστός μας και ιδιαίτερα αγαπητός φίλος επιστήμονας  Δρ Στέφανος Διαμαντής παρακολούθησε τις εκδηλώσεις κάστανου που πραγματοποιήθηκαν στην Montella Ιταλίας τον προηγούμενο μήνα και μας απέστειλε στις 02 Οκτωβρίου, την παρακάτω επιστολή:
   Αγαπητοί φίλοι καστανοπαραγωγοί και άλλοι,
  Ελπίζω πως όλοι είστε καλά. Πληροφορούμαι πως η συλλογή του καρπού άρχισε. Εύχομαι καλή σοδειά. Οι πληροφορίες μου από διάφορες περιοχές της χώρας είναι ότι φέτος υπάρχει πολύ κάστανο αλλά γενικά είναι μικρότερο από άλλες χρονιές.
  Δέχομαι ανησυχητικά τηλεφωνήματα από παραγωγούς και εμπόρους για το πρόβλημα της φαιάς σήψης του κάστανου. Φαίνεται ότι η κατάσταση χειροτερεύει σε ένταση και διασπορά γεγονός που θα δημιουργήσει αναστάτωση στην πώληση του προϊόντος. Μην ξεχνάτε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει τώρα όλες τις χώρες της Μεσογειακής Ευρώπης (και του δικτύου Eurocastanea) και που επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια με τη διάδοση στης σφήκας. Σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ιταλίας όπου η σφήκα έχει ήδη αντιμετωπισθεί, η φαιά σήψη φαίνεται να μειώνεται σημαντικά.
   Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στη Montella (12-14 Σεπτ.) ανακοινώθηκε ότι η αντιμετώπιση της σφήκας επιτυγχάνεται σε περίπου 5 χρόνια από το έτος που αρχίζει η μαζική απελευθέρωση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis. Επομένως προσβλέπουμε κι εμείς στην επικράτηση του παρασιτοειδούς μέχρι το 2024 καθώς η απελευθέρωση έγινε σε όλη σχεδόν τη χώρα (και ενισχύεται συνεχώς) το 2018-2019.
   Η περιοχή της Σκοτίνας άκουσα ότι μείωσε τη φαιά σήψη στο 10-15% με τα ραντίσματα με SIGNUM που εφαρμόζονται τον Μάϊο-Ιούνιο κατά της ανθράκωσης. Βέβαια τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη υψηλά καθόσον ο εντοπισμός των καρπών με φαιά σήψη είναι δύσκολος και οι έμποροι αποχωρούν όταν διαπιστώσουν έστω και χαμηλά ποσοστά. Τελικά στάδια έρευνας διεξάγονται στην Ιταλία και ελπίζω σύντομα να έχουμε ένα πρωτόκολλο αποτελεσματικής προληπτικής καταπολέμησης και μετα-συλλεκτικής διατήρησης του κάστανου.
   Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στη Montella επισκεφθήκαμε μία μονάδα επεξεργασίας κάστανου (απεντόμωση-διαλογή-κατηγοριοποίηση-κατάψυξη-οπτικό έλεγχο-10.000 τόν./χρόνο) για marron glaces. Ο τεχνικός που έκανε τη ξενάγηση ανέφερε ότι χρησιμοποιείται κάστανα (μαρόνια) Ιταλίας και εισαγόμενες ποσότητες από Πορτογαλία και Ισπανία. Όταν τον ρώτησα γιατί όχι και από την Ελλάδα, ανέφερε κατηγορηματικά ότι το ελληνικό κάστανο (Βολιώτικο) δεν αποφλοιώνεται βιομηχανικά (steam peeling - με ατμό). Θα πρέπει να ερευνήσουμε σοβαρά αν αυτή είναι η πραγματικότητα ώστε να δράσουμε ανάλογα και εννοώ να επιλέξουμε 1-2 ποικιλίες με καρπό μέσου μεγέθους για μεταποίηση.
   Το κύριο θέμα συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο του δικτύου Euroxastanea που ήταν η τροποποίηση του καταστατικού, αναβλήθηκε για 2 μήνες έως ότου συνταχθεί ένα Master Plan σύμφωνα με πρόταση της Πορτογαλίας.
   Τέλος θα κλείσω αυτή μας την επικοινωνία με την πληροφορία που προέρχεται από τη Γαλλία σύμφωνα με την οποία το Γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας επιδοτεί καστανοκαλλιεργητές για τη διακράτηση άνθρακα την οποία επιτυγχάνουν καλλιεργώντας καστανιά. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση φάνηκε ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες του δικτύου είχαν άγνοια. Για το θέμα αυτό θα σας ενημερώσω όταν έχω πληροφόρηση από την ελληνική πλευρά.
   Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη,
   Στέφανος  Διαμαντής
   Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Διαμαντή  και ελπίζουμε σε συνεχή ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: