Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις Κάστανου στην Ροδαυγή!

Με μεγάλη επιτυχία και κοσμοσυρροή ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στο κάστανο, που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής " Η Αγία Παρασκευή " σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Χωριού.  Συνδιοργανωτές η... ΠΕ Άρτας και ο Δήμος Αρταίων.
   Την Παρασκευή 07 Οκτ. 2022 η πλατεία του Χωριού μας γέμισε με παιδικές φωνές και χαμόγελα  των Δημοτικών Σχολείων Ροδαυγής και Αμμοτόπου. Οι μαθητές αφού επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, περπάτησαν σε κοντινές καστανιές, μάζεψαν κάστανα και φύλα από διάφορα δένδρα με σκοπό την δημιουργία φυτολογίου. Επιστρέφοντας στην πλατεία ζωγράφισαν διάφορα έργα. Τους έγινε επίδειξη παρασκευής τηγανιτών από μέλη του Συλλόγου Γυναικών, οι οποίες τηγανίτες με κάστανα προσφέρθηκαν σε μαθητές, δασκάλους και συνοδούς. Τα έργα των μαθητών εκτέθηκαν σε θέα και τα θαύμασαν οι επισκέπτες των εκδηλώσεων.
     Την ίδια μέρα σημάνθηκε και ο δρόμος του κάστανου.
   Το Σάββατο 08 Οκτωβρίου σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο: "Ορεινές Κοινότητες: Το κύταρρο μιας βιώσιμης ανάπτυξης". Εισηγητές ήταν ο τέως Υπουργός ΑΠΑΑΤ καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Επίκουρος Καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλειος Στουρνάρας και ο Δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας. Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλειος Ψαθάς, ο οποίος χαιρέτισε την ημερίδα και στην συνέχεια τοποθετήθηκε. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αιδεσιμότατος Πάτερ Αθανάσιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θεοφάνης Κίτσος και ο πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρήστος Σταύρος.
    Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολούθησε ο Δρόμος του Κάστανου με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή. Προκάλεσε εντύπωση η παρουσία πολλών παιδιών. Συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας όπου τους υποδέχτηκε και τους ενημέρωσε για την διαδρομή ο Λαογράφος Γιώργος Κομζιάς.       Μοιράστηκαν καπέλα, τσάντες πάνινες και μπλουζάκια. Η διαδρομή ήταν ενδιαφέρουσα και απόστασης έξι χιλιομέτρων. Σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος (Μπέσικο, πηγή Περδικαρίου κλπ) οι περπατητές τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια. Στο παρεκκλήσι του Αι Γιάννη στα όρια με τα Πιστιανά χόρεψαν το Καγκελάρι και πήραν το δρόμο της επιστροφής. Στην πλατεία του Χωριού τους υποδέχθηκαν μέλη των Συλλόγων προσφέροντας τους ψητά κάστανα, τηγανίτες και τσίπουρο. Το χαράκωμα του κάστανου από πολλές γυναίκες, που ακολούθησε, κράτησε πολλές ώρες αφού οι ποσότητες ήταν μεγάλες. Με τραγούδι και τσίπουρο όμως η διαδικασία έγινε πιο ευχάριστη και εορταστική!
    Η κύρια εκδήλωση την Κυριακή 09 Οκτωβρίου αποτέλεσε τον πόλο έλξης περίπου τριών χιλιάδων επισκεπτών. Η οργάνωση υπήρξε τέλεια με την συνδρομή πολλών εθελοντών. Σε όλους τους επισκέπτες προσφέρθηκαν ψητά κάστανα και διασκέδασαν με την ζυγιά του Ηλία Πλαστήρα και το υπέροχο χορευτικό του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων.
  Παραβρέθηκαν, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Στύλιος, ο βουλευτής Χρήστος Γκόκας, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου μας Εύη Βασιλάκη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιωάννης Κατέρης, Τασούλα Σίμου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων κλπ.











 





































Δεν υπάρχουν σχόλια: