Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

"ΤΟ ΑΡΤΙΝΟ ΛΑΪΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ" του Γιώργου Κομζιά, παρουσίασε ο Σύλλογος "Σκοπευτήριο"!

Ο Πολιτιστικός - Λαογραφικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Άρτας "Το Σκοπευτήριο" παρουσίασε το περασμένο Σάββατο 10 Ιουλίου 2021, το νέο βιβλίο του Ροδαυγιώτη Συγγραφέα Γιώργου Κομζιά, "Το Αρτινό Λαϊκό Χοροστάσι".
   Μια πολύ καλή διοργάνωση, που έγινε στον αύλειο χώρο του Συλλόγου από το μέλη του ΔΣ του και που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους βρέθηκαν εκεί. Το βιβλίο, μια εντυπωσιακή έρευνα ενός ανθρώπου με βαθιά γνώση της παράδοσης, του Γιώργου Κομζιά, μέσα στο... οποίο θα συναντήσουμε τους προγόνους μας και πιθανότατα θα διακρίνουμε την αντανάκλαση του εαυτού μας. 
   Σε σημείωμά του ο συγγραφέας αναφέρει: «Τώρα που, ύστερα από ένα μακρύ ερευνητικό ταξίδι (επιτόπια και βιβλιογραφική έρευνα), κατάφερα να φέρω σε πέρας αυτό το βιβλίο (κακό, μέτριο ή καλό, εσείς θα το κρίνετε), νιώθω απόλυτα ευτυχισμένος και συνάμα περήφανος, καθώς, παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοια εγχείρημα, μπόρεσα κι έφτασα στο τέλος, γιατί, ‘’ο άνθρωπος που πιστεύει ό,τι κάνει, ζει όρθιος με την ψυχή του‘’ (Ευάγ. Παπανούτσος). Πόσο γρήγορα, όμως, περνούν τα χρόνια και πόσο γρήγορα κυλά η ζωή κι είναι το παρελθόν μας μια θλιβερή γραμμή από σβησμένα κεριά που όλο μεγαλώνει. Κάθε φορά, με πόση νοσταλγία στρεφόμαστε στις αναμνήσεις και στο παρελθόν μας, καθώς από αυτό αντλούμε τις πιο ευχάριστες στιγμές της ζωής μας!».
   Η έκδοση αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας, έχει ως σκοπό, αφ’ ενός μεν την καταγραφή και διάσωση του μουσικοχορευτικού ιδιώματος του νομού Άρτας,  όπως το βίωσαν και το θυμούνται οι γηραιότεροι κάτοικοι του κι αφ’ ετέρου να εμφανίσει τα χορευτικά δρώμενα και να τα αναδείξει συστηματικά ως κυρίαρχα τελετουργικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, ενταγμένα στο σύνολο των κοινοτικών δράσεων.
  Επιθυμεί να λειτουργήσει προσθετικά στην ήδη ελλιπή βιβλιογραφία μελέτης του χορευτικού φαινομένου στον νομό, και να το αναδείξει ως χορευτική δράση μέσα σε τοπικά κοινωνικά και πολιτιστικά πλαίσια.
   Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος και συγγραφέα Χρήστος Μέγας ο οποίος με πολύ γλαφυρό τρόπο μίλησε και για το «Χοροστάσι» Οι ομιλητές προσέδωσαν ποιότητα στην εκδήλωση με την θεματολογία που ανέπτυξαν σχετικά με τα γραφόμενα.
  Μίλησαν για το βιβλίο ο Κωνσταντίνος Κονταξής, Τέως Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Γεώργιος Κοκκώνης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Παν. Ιωαννίνων, Λάμπρος Ευθυμίου, Εθνομουσικολόγος, Ελένη Καρανικόλα – Τσουβέλα, Εκπαιδευτικός, dr Λαογραφίας Πανεπ. Δυτικής Μακεδονίας. 
   Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απαγγελία κειμένων από τη Ζωή Μπαρτζώκα και η απόδοση μουσικών κομματιών της τοπικής παράδοσης από τους μουσικούς Γιώργο Φλούδα (βιολί), Δημήτριο Σωτηρίου (κιθάρα) και Γιώργο Γεωργίου (Ντέφι)
  Την εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησε η Τζένη Ταμπραντζή – Κοίλια, επικεφαλής της Δημοτικής  παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση» και οι δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής της, ο Αντώνης Καραμπίνας, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας  Αρταίων, ο Γιώργος Μάνος, Σύμβουλος της Κοινότητας Ροδαυγής και μέλος του Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής ''Η Αγία Παρασκευή'', ο Κωνσταντίνος Κοτσιάνης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΠΕ Άρτας , ο εκδότης της Εφημερίδας ‘’Άποψη‘’ δικηγόρος, Γιάννης Καϊντάσης και πολλοί άλλοι.
Το http://rodavgiartas.blogspot.com/ εύχεται το Αρτινό Λαϊκό Χοροστάσι να είναι καλοτάξιδο!!














Δεν υπάρχουν σχόλια: