Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Επίσκεψη εκπροσώπων ΜΜΕ Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Η δεύτερη μέρα στην Άρτα στο πλαίσιο presstrip που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων και τη συμμετοχή εκπροσώπων ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας περιλάμβανε ένα γεμάτο πρόγραμμα με δραστηριότητες στη φύση και συγκεκριμένα πεζοπορία σε μονοπάτια όπως το σηματοδοτημένο και πιστοποιημένο.... μονοπάτι της Βίδρας, επίσκεψη σε ορεινούς οικισμούς όπως τα Πιστιανά (19 χλμ. από Άρτα) και τη Ροδαυγή αλλά και μπάνιο στα νερά του Άραχθου ποταμού.
Κατευθυνόμενοι προς τα Πιστιανά το τοπίο είναι καταπράσινο τέτοια εποχή, φαίνονται τα Τζουμέρκα αλλά και η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, μια λίμνη που δημιουργήθηκε το 1978, και η οποία ωστόσο εκτός από την παραγωγή ρεύματος, μέχρι στιγμής δεν είναι αξιοποιήσιμη τουριστικά ή για λόγους άρδευσης κτλ.
Στα Πιστιανά, χωριό με 250 περίπου μόνιμους κατοίκους, ένα καφενεδάκι πάνω στο δρόμο με όμορφη αυλή γεμάτη ορτανσίες, μια ταβερνούλα στην πλατεία εκεί όπου βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας, θα επιβιβαστούμε σε τζιπ όπου και θα ακολουθήσουμε μια χωμάτινη διαδρομή για το παραποτάμιο μονοπάτι των Πιστιανών.
Στάση για τα απαραίτητα πλάνα με φόντο το μπλε της λίμνης Πουρναρίου και το πράσινο της φύσης, και συνεχίζουμε για το ρέμα της Δέσης. Εκεί βρίσκεται ο βυθισμένος οικισμός των Ποτιστικών, ο οποίος μάλιστα, το φθινόπωρο, όταν είναι πεσμένη η στάθμη του νερού της λίμνης, διακρίνεται. Το 1978 βυθίστηκε ο οικισμός, τότε που δημιουργήθηκε το φράγμα στον Άραχθο, και έκτοτε οι κάτοικοί του ανέβηκαν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό.
Όσο για το παραποτάμιο μονοπάτι των Πιστιανών μήκους 13 χλμ., δεν είναι σηματοδοτημένο, ωστόσο ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ξηροβουνίου Αράχθου Άρτας κάνει προσπάθειες ώστε σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων να σηματοδοτηθεί και να αξιοποιηθεί ως σημείο ενδιαφέροντος για τους φυσιολάτρες και τους επισκέπτες της περιοχής.
Επόμενο μονοπάτι, το μονοπάτι της βίδρας, 16 χλμ., το οποίο ξεκινάει έξω από το χωριό Σκούπα και ύστερα από μια βατή διαδρομή καταλήγει στο περίφημο γεφύρι της Πλάκας.
Ένα κομμάτι του μονοπατιού, λόγω καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχει καταστραφεί και γίνονται προσπάθειες για την αποκατάστασή του. Εμείς πεζοπορήσαμε σε ένα τμήμα του μονοπατιού απολαμβάνοντας από ψηλά τον Άραχθο ποταμό, ακούγοντας τους ήχους της φύσης, τα πουλιά και τα τζιτζίκια.
Ακολούθησε μια δροσιστική βουτιά στα νερά του Άραχθου ποταμού, κάποιοι αξιοποίησαν τις ευεργετικές ιδιότητες του άργιλου που υπάρχει και σε κάποιο σημείο στο ποτάμι, και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το γραφικό χωριό της Ροδαυγή Άρτας Ροδαυγής (24 χλμ. από Άρτα), σε υψόμετρο 740 μ. Στην πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια συναντήσαμε τον πρόεδρο του χωριού Θεοφάνη Κίτσο όπου μας μίλησε για την ιστορία της Ροδαυγής, το σήμερα στον τόπο του με τους 250 περίπου μόνιμους κατοίκους, τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο ο οποίος με πρωτοβουλία του Βασίλη Τάσιου διαθέτει λαογραφικό μουσείο με εκθέματα από την αγροτική και κοινωνική ζωή των κατοίκων κτλ.
Όμορφο χωριό η Ροδαυγή με την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής του 1804, διαθέτει και τρεις ξενώνες, δυο τρεις ταβερνούλες και καφενείο.
Η ώρα πέρασε και ήρθε η στιγμή για να καθίσουμε κάτω από τις φλαμουριές, στην ταβέρνα της Σοφίας, στα Πιστιανά Αρτας , εκεί όπου θα γευτούμε ψητά στη σούβλα, προβατίνα και χοιρινό κοντοσούβλι, αλλά και χειροποίητο μπιφτέκι και νόστιμες μπριζόλες, μοσχαράκι με κάστανο, μιας και το χωριό διαθέτει πολλές καστανιές, και άλλες λιχουδιές.
Απολαύστε φωτογραφίες από τη δεύτερη ημέρα της αποστολής μας Debbiestravel στην Άρτα! Discover Arta #lovearta
πηγή Debbiestravel 














Δεν υπάρχουν σχόλια: