Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ο Εορτασμός της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Με λαμπρότητα αλλά και με όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, γιορτάστηκε η επέτειος του ΟΧΙ στην Ροδαυγή. Την παραμονή στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου οι μαθητές, χωρίς γονείς, φίλους και συγγενείς απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν τραγούδια του.... έπους του 40.
Ανήμερα της επετείου τελέστηκε Όρθρος, Θεία λειτουργία και δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Παραβρέθηκαν αρκετοί χωριανοί, ο δάσκαλος κ. Γιάννης Νικολάτος με αντιπροσωπεία μαθητών και σημαιοφόρο την μαθήτρια Όλγα Βαρούχου. Ο κ. Νικολάτος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας περιγράφοντας μεταξύ άλλων τις ιστορικές για το Έθνος μας στιγμές του 1940. Ο λόγος του ήταν εκφραστικότατος, μεστός, περιεκτικός και κυρίως συγκινητικός. Τον συνεχάρησαν απλοί κάτοικοι.
Στη συνέχεια και στο χώρο του Ηρώου των πεσόντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ακολούθησε  προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων (τα στεφάνια προσφορά Λάμπρου Κίτσου) από την μαθήτρια Ιωάννα Γκότοβου για το Δημοτικό Σχολείου (η Κατερίνα Μήτσιου απήγγειλε ποίημα στο ηρώο), από τον Χαρίλαο Τσιάμη ως εκπρόσωπο των αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Θεοφάνη Κίτσο. Η τελετή ολοκληρώθηκε με σιγή ενός λεπτού  και τον εθνικό ύμνο που τραγούδησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι  σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας.
 Με τις ευχές να ανταλλάσσονται όλοι απόλαυσαν τον πρωινό καφέ στα καταστήματα του Χωριού, ο δε  Χαρίλαος Τσιάμης προσκάλεσε τον Δάσκαλο, τον Ιερέα και τον Πρόεδρο της Κοινότητας προσφέροντας τους καφέ.











Δεν υπάρχουν σχόλια: