Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

"Πιστιανά - (μια διαδρομή) από και προς αυτά" του Γιώργου Αλ. Γεωργάκη!

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πιστιανών, ο τοπικός Σύλλογος (Ο Ανεμόμυλος) και η Κοινότητα Πιστιανών, παρουσίασαν το βιβλίο του Πιστιανίτη νομικού και....
συνταξιούχου του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Αλ. Γεωργάκη με τίτλο " Πιστιανά - μια διαδρομή από και προς αυτά"
   Το πόνημα αποτελείται από το σύνολο των άρθρων του Συγγραφέα, που είχαν δημοσιευθεί κατά το παρελθόν στον τοπικό τύπο της Άρτας, της Ηπείρου και στην εφημερίδα της Αδερφότητας Ροδαυγιωτών "Η Ροδαυγή". Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Αδελφότητας Χρήστος Σταύρος, ο Συγγραφέας δημοσίευσε εκατόν είκοσι ένα (121) συνεχή άρθρα στην " Ροδαυγή" από το 1980 έως και το 2011.  Τα άρθρα του κ. Γεωργάκη αφορούσαν θέματα επικαιρότητας και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
  Η Αδερφότητα Ροδαυγιωτών δύο φορές τίμησε τον Γιώργο Γεωργάκη για την αδιάλειπτη αρθρογραφία του στην εφημερίδα " Η Ροδαυγή" Την πρώτη φορά την 12η Αυγούστου 2001 επί Προεδρίας Παύλου Τσάγκα και την δεύτερη την 1η Μαρτίου 2015 επί Προεδρίας Αλκιβιάδη Γιολδάση. 
   Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο ανεψιός του Συγγραφέα καθηγητής Απόστολος Κόκκινος, ο οποίος προλόγισε ως εξής:
Αγαπητοί φίλοι και φίλες και χωριανοί μου.
Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου απόψε εδώ στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας, που συμμαζευτήκαμε για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αλ. Γεωργάκη «ΤΑ ΠΙΣΤΙΑΝΑ (μια διαδρομή) από και προς αυτά» Θέλω από την αρχή να επισημάνω πως αυτή η εκδήλωση έρχεται ως συνέχεια εκείνης που πραγματοποίησε ο Σύλλογός μας την 31-7-2004 με θέμα «Βράβευση των δασκάλων που υπηρέτησαν στα τρία Δ. Σχολεία του χωριού μας και δύο συγγραφέων και αρθρογράφων (Α. Ντάλα και Γ. Γεωργάκη) που υπήρξαν μαθητές μερικών από αυτούς».
Σε εκείνη την εκδήλωση τονίστηκε ιδιαίτερα η τιμή και η αναγνώριση που οφείλουμε στους δασκάλους μας και ακόμα ευρύτερα στον ανώνυμο δάσκαλο, που κατά μία έννοια, όλοι μας στη ζωή θέλουμε δε θέλουμε είμαστε μαθητές και δάσκαλοι. Ακριβέστερα θα έλεγα είμαστε (πρέπει να είμαστε) βιωματικοί μαθητές και δάσκαλοι, στη καθημερινή βιοπάλη, στην οικογένεια, στην Κοινωνία.
Ο Γ. Γεωργάκης λοιπόν, σήμερα με το εν λόγω βιβλίο, μας διδάσκει και μας ψυχαγωγεί. Χωρίς να το προσπαθεί, γίνεται εξαίρετο παράδειγμα μαθητή και δάσκαλου. Στα άρθρα του θα γνωρίσετε τον ερευνητικό στοχαστή Γιώργο Γεωργάκη με τον ώριμο και ακριβό (αλλά και ακριβή) λόγο, αποτέλεσμα του πολύχρονου (μάλλον δια βίου) πνεύματος μαθητείας που έχει. Με το βιβλίο του «ΤΑ ΠΙΣΤΙΑΝΑ (μια διαδρομή) από και προς αυτά», εν δυνάμει (ας μου επιτραπεί να πω εδώ, αν το μελετήσουμε όχι απλά να το διαβάσουμε) μπορεί να είναι ένας ακόμα δάσκαλός μας.
  Μίλησαν για τον Συγγραφέα και διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο του ο Φιλόλογος Συγγραφέας  Δημήτρης Βλαχοπάνος και η Δημοσιογράφος  Σοφία Αναγνωστάκη.
    Εκτός του Χρήστου Σταύρου μίλησε για τον κ. Γεωργάκη και ο επί σειρά ετών πρώην Πρόεδρος της Αδερφότητας Ροδαυγής  Παύλος Τσάγκας ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θεοφάνης Κίτσος.
   Στην παρακάτω διεύθυνση το Δελτίο Τύπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιστιανών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: