Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ. Τραγούδια- Λαζαρίνες- Λαζαράκια στη Ροδαυγή!

«…Πες μας Λάζαρε τι είδες εις τον Άδη που επήγες.
 Είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους,
 δώστε μου λίγο νεράκι να ξεπλύνω το φαρμάκι,
 της καρδούλας μου το λέω και μοιρολογώ και κλαίω…»
   Το Σάββατο του Λαζάρου , μεγάλη γιορτή της... Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρείται η «πρώτη γεύση» της Μεγάλης Εβδομάδας. Μέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου. Μέρα χαράς με την Ανάσταση του Λαζάρου που προοικονομεί τη χαρμολύπη της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης του Κυρίου. Μια γιορτή ιδιαίτερα προσφιλής στον Ελληνικό λαό. Από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη πολλά έθιμα τιμούσαν την λαμπρή αυτή μέρα. Ωστόσο με τα χρόνια οι εκδηλώσεις λησμονήθηκαν, με πολύ λίγες περιοχές της χώρας να τις διατηρούν ακόμη ζωντανές.
     Μια απ αυτές τις περιοχές είναι και η Ροδαυγή.
   Kαθώς, λοιπόν, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα πλησιάζουν, πιστοί στο ραντεβού τους οι Ροδαυγιώτες, αναβίωσαν και φέτος το πολύ παλιό έθιμο των τραγουδιών του Λαζάρου. Έθιμο που φτάνει βαθιά πίσω στις παλαιότερες εποχές…τότε που όλα έμοιαζαν πιο αγνά και όμορφα, πιο κοντά στην Πίστη… Αναβίωσαν λοιπόν το έθιμο αυτό όλοι μαζί αντάμα, οι γεροντότεροι του χωριού, οι πιο νέοι και τα παιδιά. Μαζί με τα παιδιά μας ζούμε το νόημα των ημερών. Γιατί τα παιδιά μαθαίνουν βιωματικά μέσα από το τραγούδι, το στόλισμα των καλαθιών, από την αναπαράσταση της Ανάστασης του Λαζάρου. Γιατί τα παιδιά θα είναι η συνέχεια της ιστορίας και του τόπου. 
   Τα τραγούδια του Λαζάρου έχουν συγκεντρωθεί εδώ και χρόνια με την βοήθεια των πιο γέρων του Χωριού και η αξία τους είναι διαχρονική. Το τραγούδι του ξενιτεμένου, του γεωργού του νέου και της νέας που πρόκειται να παντρευτούν, της βάβως και άλλα πολλά, είναι δείγμα της πολύ πλούσιας λαϊκής παράδοσης του τόπου μας. 
   Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση!
   Της Ζωής Μπαρτζώκα.









1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην παράδοση της Ροδαυγής δεν υπάρχουν "Λαζαρίνες" και "Λαζαράκια", αλλά "Λάζαροι" και "Λαζαρούδια".