Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Το ΝΗΡΟΝ ΥΔΩΡ της Σοφίας Μπόμπολη ταξίδεψε στην Ροδαυγή! Τριήμερο εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά! Φωτογραφίες.

   Το Εικαστικό Έργο ΝΗΡΟΝ ΥΔΩΡ της Σοφίας Μπόμπολη αυτή τη φορά ταξίδεψε και παρουσιάστηκε στην Ροδαυγή Άρτας με την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου " Η Αγία Παρασκευή", στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του "Ροδοφέγγαρου 2015". 
    Τόπος έμπνευσης η Ροδαυγή η δε φράση ΝΗΡΟΝ ΥΔΩΡ είναι βυζαντινή και σημαίνει το νεαρό (φρέσκο) νερό, που μόλις βγήκε από την πηγή. 
    Η Σοφία Μπόμπολη γεννήθηκε...
στην Ροδαυγή Άρτας. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασχολείται ιδιαίτερα με το Μπατίκ.
    Στην καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνονται 4 ατομικές και 33 ομαδικές εκθέσεις.
    Το διήμερο Δευτέρας - Τρίτης 3 και 4 Αυγούστου έλαβαν χώρα εικαστικά δρώμενα και εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά με την επιμέλεια της ζωγράφου κ. Σοφίας Μπόμπολη. Συμμετείχαν με ξεχωριστό ζήλο και ενδιαφέρον οι κυρίες Γεωργία Μπαρτζώκα και Ελένη Γεωργάνου. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με την έκθεση των έργων των παιδιών από τα παιδικά εργαστήρια και την εικαστική πορεία.
Τόσο η έκθεση της κ. Μπόμπολη όσο και αυτή των παιδιών φιλοξενήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο συντηρήθηκε με ευθύνη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και με την συμμετοχή του Συλλόγου και της Κοινότητας, για τον σκοπό αυτό και τελικά αποδεικνύεται σαν ένας χρησιμότατος χώρος, ο οποίος το συντομότερο πρέπει να βελτιωθεί για να φιλοξενεί παρόμοιες εκδηλώσεις. Ακολουθεί το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο της Ιστορικού Τέχνης Αναστασίας Καρακίτσου για το ΝΗΡΟΝ ΥΔΩΡ.


    Το μπλε εκφράζει τη ζωογόνο ενέργεια που διατηρεί τη ζωή και της δίνει τη δύναμη να συνεχίζει την εξελικτική της πορεία. Οι ρευστές μορφές που σχηματίζονται, δηλώνουν την αέναη κίνηση αυτής της εξέλιξης εντός της σιωπηλής κυριαρχίας του χρόνου. Η επιβολή ορίων που συνειρμικά παραπέμπουν στη νοερή παρουσία του ποτηριού, εισάγει την έννοια του χώρου και εγκαθιδρύει το διάλογο του εντός με το εκτός, του περιέχοντος με το περιεχόμενο και τελικά υπενθυμίζει την περατότητα των Εγκόσμιων πραγμάτων. Τα θερμά χρώματα που συνδυάζονται με το σχήμα του κύκλου, είναι δηλωτικά της ορμής στην κυκλική επανάληψη του μοτίβου της ζωής που φέρνει διαρκώς στην ύπαρξη το ΝΕΟ μέσα από μια πανάρχαιη διαδικασία.

    Η εγκατάσταση με τα ποτήρια, μας οδηγεί στη συνειδητοποίηση της αντιπαράθεσης της υλικότητας του νερού ως στοιχείου του κόσμου μας που δεσμεύεται από το χωροχρόνο, με την αναζήτηση της Ιδέας του νερού που ακόμη και στην πιο αφαιρετική εικαστική απεικόνιση της σταγόνας, ελάχιστης μονάδας της απεραντοσύνης του, δεσμεύεται από τους περιορισμούς της υλικότητας του ίδιου του μέσου της καλλιτέχνιδας. Η πνευματική διάσταση της Ιδέας παραμένει νοούμενο και όχι αναπαριστώμενο. Ο εικαστικός χειρισμός του φωτός, οι αντανακλάσεις που δημιουργεί, καθώς οι ακτίνες γλιστρούν παιχνιδιάρικα διαπερνώντας το διάφανο υδάτινο σώμα, και οι παραμορφώσεις στις μορφές που διακρίνονται διαμέσω του, χαμένες σε έναν αδιευκρίνιστο ορίζοντα, διαλύουν τα συμπαγή, στεγανά πλαίσια που δομούν τον περιβάλλοντα χώρο μας. Αντικρίζουμε και πάλι τον κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού, αθώο και εντυπωσιακό. Ο ρυθμικός ήχος του ρέοντος ύδατος που αγκαλιάζει τα έργα, συντελεί στην επίτευξη της ενότητας ανάμεσα στο εικαστικό δημιούργημα και το φυσικό του πρότυπο, καλώντας μας να ενταχθούμε ως οργανικά μέλη στην ταυτόχρονη ιερουργία που πραγματώνει η τέχνη και η φύση με απώτερο στόχο την υπέρβαση του βέβηλου που καταστρέφει την ομορφιά και την ίδια τη ζωή. 


    Η Σοφία Μπόμπολη μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο, όπου κυριαρχεί η χαρά, η ζωή, το φως που γίνεται χρώμα και το χρώμα που παντρεύεται το φως. Ας απολαύσουμε το δώρο που μας προσφέρει με την τέχνη της! 


                                                                                                  Αναστασία Καρακίτσου

                                                                                                       Ιστορικός Τέχνης


















Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης στην έκθεση.

Στο πνευματικό κέντρο φιλοξενήθηκαν οι εκθέσεις της Ζωγράφου και των παιδιών.



Ρόδινη ανατολή!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: