Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ « Το Ροδοφέγγαρο »!! ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΡΟΔΑΥΓΙΩΤΩΝ- ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΩΝ!! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!

 Ένα ευχάριστο δεκαήμερο  απόλαυσαν όσοι παραβρέθηκαν στις φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου με τίτλο «το ΡΟΔΟΦΕΓΓΑΡΟ» στη Ροδαυγή. Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν πρωτόγνωρες για την Ροδαυγή, με  πλούσιο πρόγραμμα, διάρκεια, ποιότητα, πολιτισμό και......
κουλτούρα.
    Οι εκδηλώσεις αυτές όπως ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του, την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρήστος Σταύρος, έχουν στόχο να δώσουν μια ανάσα πολιτισμού τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες, αλλά και στους απόδημους και στους νέους που τις προσμένουν και τις καρτερούν…
      Έναρξη με θέατρο
    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 2 Αυγ όπου δόθηκε θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» που όντως εντυπωσίασε με το παραπάνω το κοινό και τους πολλούς νέους που την παρακολούθησαν. Το γνωστό έργο βασίζεται στο παραμύθι του CΗRISΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡSΕΝ το οποίο παρουσιάζει την εγωπάθεια και την αλαζονεία της εξουσίας απέναντι στο λαό, η οποία ενδιαφέρεται κυρίως για τον εαυτό της και δεν κάνει κάτι για τον λαό. Η σκηνοθεσία του έργου είναι της Ροδαυγιώτισας Ζωής Μπαρτζώκα και την παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα με πολύ ενδιαφέρον.
      Φεστιβάλ χορευτικών
    Η δεύτερη μέρα 3 Αυγ ήταν αφιερωμένη στην παράδοση με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορευτικών. Σ΄αυτό το φεστιβάλ όλοι όσοι παραβρέθηκαν έζησαν κάτι διαφορετικό και πολιτισμικό στη Ροδαυγή.
    Το Ποντιακό χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπάφρας Ιωαννίνων παρουσίασε χορούς από την Καππαδοκία συνοδεία λύρας και άλλων οργάνων, το χορευτικό του Αιτωλικού Μεσολογγίου χορούς από τα νησιά του Αιγαίου, το χορευτικό «Εργαστήρι της Άρτας» παρουσίασε χορούς από την Θράκη και το χορευτικό της Ροδαυγής χορούς από την Ήπειρο. Όλα τα χορευτικά ήταν καταπληκτικά και εντυπωσίασαν με την παρουσία τους, τα περισσότερα των οποίων χόρεψαν συνοδεία της εξαίρετης ντόπιας κομπανίας του Βασ. Γεραγόρη. Στο τέλος έγινε ξέφρενο γλέντι με ελεύθερο χορό.
    Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασ. Ψαθάς, ο Αντιδήμαρχος Αρταίων Δημ Κέφης, ο Δημ. σύμβουλος Αρταίων Ευάγγ. Σκανδάλης, και ο Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Αντώνης Κοντός.
      Μουσική συναυλία 
    Στις 9 Αυγ έγινε μουσική συναυλία με σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια υπό την επιμέλεια του Δάμωνα Ρουτσάκου. Τόσο οι Ροδαυγιώτες όσο και οι επισκέπτες που παραβρέθηκαν στην πλατεία αυτή την βραδιά απόλαυσαν τους μουσικούς ήχους και τα τραγούδια από τα δύο μουσικά σχήματα μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
      Έντεχνο τραγούδι και ΡΟΚ μουσική
    Στις 10 Αυγ η βραδιά ήταν αφιερωμένη στη νεολαία. Πολλοί νέοι τόσο από τη Ροδαυγή όσο και από άλλες περιοχές διασκέδασαν με το καταπληκτικό συγκρότημα « H.Angry Birds » εξ Αθηνών. Οι καλλιτέχνες παρουσίασαν έντεχνο ελληνικό και ξένο τραγούδι ροκ με πολύ κέφι και τίτλο «τρία προβλήματα ζητούν λύση…» Το μουσικό συγκρότημα του (Ροδαυγιώτη γαμπρού) Αποστόλη Ψυχράμη είχε άμεση επαφή με τους νέους και ξεχωριστό χιούμορ, περνώντας χρήσιμα μηνύματα στη νεολαία που διψάει για καλύτερες μέρες.
Φεστιβάλ παραμυθιού
    Το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε φεστιβάλ παραμυθιού με μεγάλη συμμετοχή παιδιών αλλά και μεγάλων. Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε η πρώτη γνωριμία των παραμυθάδων με τα παιδιά στην πλατεία του χωριού με δρώμενα και παιχνίδια που εντυπωσίασαν τους μικρούς μας φίλους. Το βράδυ της ίδιας μέρας το πρόγραμμα συνεχίστηκε με λαϊκά παραμύθια στην πλατεία.
    Την Κυριακή το μεσημέρι έλαβε χώρα «το χαμένο παραμύθι» με το κυνήγι του χαμένου θησαυρού όπου τα παιδιά τρέχαν γύρω-γύρω από το κέντρο του χωριού προκειμένου να βρούν τον κρυμμένο θησαυρό. Το απόγευμα παίχτηκε το δρώμενο «φούγκα η σφουγκαρίστρα» στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου, που και εκεί παραβρέθηκαν πολλά παιδιά απολαμβάνοντας την αφήγηση των παραμυθιών με παραστατικό τρόπο.
    Το βράδυ και αφού είχε νυχτώσει, στον χώρο της πέτρινης βρύσης στο Μπέσικο (δωρεά Δημ. Αράπη) πραγματοποιήθηκε αφήγηση παραμυθιών σε έναν χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τα θεόρατα πλατάνια, τη δροσιά του ρέματος, το κελάρισμα του νερού που έτρεχε από την πηγή και με τα αναμμένα φαναράκια που είχε πάρει ο καθένας, σε μια κατανυκτική βραδιά και με πολύ καλή ακουστικότητα, λες και ήσουνα σε κάποιο θέατρο, όπου εκεί ακούστηκαν τα καλύτερα παραμύθια και με την καλύτερη απόδοση από τη συγγραφέα παραμυθιού Άννυ Θεοχάρη και τους άλλους παραμυθάδες.
      Εργαστήρι ζωγραφικής 
    Στις 13 Αυγ η μέρα ήταν αφιερωμένη στην εικαστική τέχνη και συγκεκριμένα στην ζωγραφική. Το πρωί ξεκίνησε η γνωριμία με τον ζωγράφο Βασίλη Σταύρου σε ένα ανοιχτό εργαστήρι ζωγραφικής στην πλατεία, με τα 35 παιδιά να συμμετέχουν με ενδιαφέρον, ενώ τα έργα τους μπήκαν σε ταμπλό για το κοινό. Το βράδυ έγινε εκδήλωση για την εικαστική τέχνη και την δουλειά του καλλιτέχνη μέσα από την αφηγηματική ταινία του καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θάνου Χρήστου, που έφυγε πρόωρα από την ζωή πριν ένα μήνα και την προβολή μικρού μήκους βραβευμένη ταινία του ΄Αγγελου Πανάγου «το βλέμμα του ζώου» που γυρίστηκε για τον καλλιτέχνη το 2006. Η ταινία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και συγκίνησε το κοινό, ενώ παραβρέθηκε η Περιφ/κή σύμβουλος Δήμητρα Αναγνώστου.
    Να αναφέρουμε ότι στις 7 Αυγ ομάδα 10 παιδιών ταξίδεψε στο Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης στο Κ. Αθαμάνιο όπου εκεί ο ζωγράφος είχε καθιερώσει «βδομάδα σκιάχτρου» και τα παιδιά μαζί με άλλα της περιοχής ζωγράφισαν από ένα κεφάλι σκιάχτρου και τα τοποθέτησαν σε μια λάκα, γύρω στα 25. Το σπίτι του ο καλλιτέχνης το έχει κάνει χώρο εργαστηρίου και έκθεσης έργων.
      Παιχνίδια με τους κλόουν 
    Στις 17 Αυγ Σάββατο, πάνω από 50 μικρά παιδιά συμμετείχαν στην δημιουργική απασχόληση και τα παιχνίδια με τους μαγευτικούς κλόουν στο χώρο της πλατείας. Η μουσική, η κίνηση και τα έντονα χρώματα δημιούργησαν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα γονιών, παππούδων και γιαγιάδων.
      Δραστηριότητες με τους προσκόπους
    Τέλος την Κυριακή 18 Αυγ οι Πρόσκοποι Άρτας «μπουρμπουλήθρες», πραγματοποίησαν δραστηριότητες μύησης, εθελοντισμού, με έμφαση την διαπαιδαγώγηση μέσα από το κίνηση και το τραγούδι, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπαίθρια ζωή. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και στην κάθε ομάδα μάθαιναν διαφορετικά πράγματα, περνώντας από όλες τις ομάδες. Δημιουργήθηκε κλίμα ενθουσιασμού και ευχαρίστησης και όλα τα παιδιά είπαν, «να ξανάρθετε». Να σημειώσουμε ότι πολλά παιδιά είχαν θετική εμπειρία από την παρουσία των προσκόπων του (Σ.Ε.Ο.) Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού τα έτη 2010 και 2011.
    Οι παραπάνω πολιτισμικές εκδηλώσεις υποστηρίχτηκαν από τον Δήμο Αρταίων, την Αδελφότητα Ροδαυγιωτών Αθήνας και τους άλλους φορείς, καθώς και από χορηγούς,  απευθύνονταν κυρίως στους νέους, ήταν όλες χωρίς εισιτήριο, με μοναδικό γνώμονα την ουσιαστική ψυχαγωγία και διασκέδαση.  











Δεν υπάρχουν σχόλια: