Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Στην Ροδαυγή και στο Κρυονέρι Πλατάνια με Μεταχρωματικό Έλκος.

   
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων δυστυχώς εντόπισε πλατάνια στην περιοχή μας που πάσχουν από Μεταχρωματικό Έλκος.
    Τα πλατάνια αυτά βρίσκονται ένα στην Ροδαυγή (Κακολάγκαδο), ένα κοντά στην διασταύρωση προς Σκούπα και Γέφυρα Τζαρή και.. μικρός αριθμός στο Κρυονέρι κοντά στον Νερόμυλο.Το παραπάνω Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Δνση Δασών Άρτας επιλήφθηκαν  του προβλήματος  και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις και οδηγίες στους κατά τόπους Φορείς και κατοίκους.
    Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως. Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο, ενώ το 2010 η ασθένεια διαπιστώθηκε και στην Ήπειρο. Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος, με μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: