Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Άκαρπη και η επαναληπτική δημοπρασία για το Κατάστημα της Εκκλησίας στην πλατεία.

Άκαρπη και η επαναληπτική δημοπρασία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου  του ΙΝ της Αγίας Παρασκευής, για την εκμίσθωση του Εκκλησιαστικού ακινήτου, που βρίσκεται στην πλατεία του Χωριού.
Η δημοπρασία διεξήχθη την... περασμένη Κυριακή ενώπιον του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ωστόσο δεν προσήλθε κάποιος ενδιαφερόμενος.
Όπως μας ενημέρωσε ο εφημέριος Πατήρ Αθανάσιος, η διαδικασία θα επαναληφθεί τους προσεχείς μήνες (Ιανουάριος - Φεβρουάριος..).
Εν τω μεταξύ στο Χωριό επικρατεί εκνευρισμός και όλοι είναι κατά της Ιεράς Μητρόπολης, που έδωσε εντολή να αφαιρεθούν από τον τελευταίο ενοικιαστή, όλα τα κινητά αντικείμενα από το Κατάστημα τρεις μέρες πριν την επαναληπτική δημοπρασία. Θεωρούν ότι πιά πολύ δύσκολα θα προκύψει ενοικιαστής και ότι θα κινδυνεύσει το Χωριό να μείνει χωρίς το κατάστημα, για το οποίο πολλοί πρόσφεραν τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειωθεί ότι ποτέ και σε καμία δημοπρασία δεν συνέβη αυτό.

4 σχόλια:

Ελένη είπε...

Πολύ καλά κάνει και είναι οργισμένο το χωριό. Το κατάστημα χτίστηκε με εθελοντική εργασία από τους χωριανούς, για όσους το θυμούνται αυτό!

Γιάννης Λάμπρης είπε...

Συμφωνώ απόλυτα το καφενείο κτίστηκε από το υστέρημα των Ροδαυγιωτων και επομένως είναι ιδιοκτησία του χωριού και η μητρόπολη/εκκλησιαστικό συμβούλιο θα πρέπει να πάψουν να το θεωρούν τσιφλίκι τους και πρέπει να ντρέπονται για αυτήν την κατάσταση και πολλών άλλων τα τελευταία χρόνια όπως φατριασμού του χωριού, την μη διατήρηση των εκκλησιαστικών μνημείων (απτό παράδειγμα η μη αποκατάσταση της σκεπής της εκκλησίας μας) και πολλών άλλων. Τι γίνονται με τα ενοίκια αν εισπράττονται, ποιος κάνει τον έλεγχο αν οι επιχειρηματίες εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους (πληρωμή λογαριασμών, συντήρηση των καταστημάτων. κλπ). Αγαπητοί συγχωριανοί μου την ευθύνη όμως την έχουμε όλοι μας και κυρίως αυτοί που εκλέξαμε γιατί όπως λέει και ο φίλος μου ο Γιάννης Λεμπέσης είμαστε "συνένοχοι όταν μόνο συμπεράσματα μας φτάνει για να βγάζουμε"

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΙΤΣΟΣ είπε...

Χρόνια σας πολλά για τις Άγιες μέρες!
Παρότι στο σχόλιο έπρεπε να απαντήσει η Εκκλησία, απαντάω ως εκλεγμένος και στο τέλος της θητείας μου.
Το ακίνητο της πλατείας, για το οποίο γίνεται λόγος, με χρήση ως Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (και όχι καφενείο) ανήκει στην περιουσία του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής (Κτηματολογικά, ΕΝΦΙΑ κλπ). Επίσης στην ίδια ιδιοκτησία το άλλο Κατάστημα (Αθήναιον) και ο κοινόχρηστος χώρος της πλατείας του Χωριού (η χρήση θα έπρεπε να ανήκει στον Δήμο αλλά δεν παραχωρήθηκε απ την Εκκλησία).
Το ότι το παραπάνω ακίνητο χτίστηκε εθελοντικά ή από το υστέρημα κάποιων συγχωριανών μας δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Άρα αν εισπράττονται τα ενοίκια είναι κάτι που αφορά τον εκμισθωτή και τον μισθωτή. Αν πληρώνονται οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας αφορά τους Οργανισμούς κοινής ωφέλειας και τους μισθωτές. Δικαίωμα ελέγχου προφανώς και δεν έχει κανείς μας. Τα μισθωτήρια και οι παραπάνω συμβάσεις διέπονται από νόμους.
Τα παραπάνω θα έπρεπε να τα γνωρίζετε για να μην είναι θέματα σχολίων.
Εκείνα που μπορούν να συζητηθούν είναι αν η συνεργασία μας με την Εκκλησία είναι ιδανική και ευθέως θα σας πω ότι είναι δύσκολη. Δεν εννοώ θέματα λειτουργικά ή θρησκευτικά αλλά Διοικητικά. Ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός: Η παραχώρηση της χρήσης (πρόσβαση, χώρος στάθμευσης, παιδική χαρά) , που τώρα εκτελείται το έργο, χρειάστηκαν να περάσουν έξι χρόνια για να πειστούν Εκκλησία και Χωριανοί μας για την παραχώρηση. Η δε πλατεία δεν παραχωρείται παρότι θέλει βελτίωση. Σας θυμίζω ότι αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και δεν μπορεί ο κάθε φορέας ή ιδιώτης να κάνει ότι θέλει.
Το επόμενο θέμα προς συζήτηση είναι το Κατάστημα. Θεωρώ και εγώ ότι ήταν άστοχη η εντολή και εν τέλει η απομάκρυνση όλων των κινητών αντικειμένων. Μην ξεχνάμε ότι το Κατάστημα είχε εξοπλισθεί με πρόγραμμα και ότι οι μετέπειτα δυο δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν με πλήρη εξοπλισμό.
Τυπικά μπορεί να είναι καλυμμένο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο όμως έπρεπε να εξετασθεί και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Κατάστημα έχει ιδιαιτερότητες. Εξυπηρετούσε κοινωνικές εκδηλώσεις σε σχέση με μυστήρια που τελούνται στον Ιερό Ναό (βαφτίσεις, γάμους, μνημόσυνα, κηδείες κλπ) αλλά και Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου (κοπή Βασιλόπιττας κλπ).
Με δεδομένο λοιπόν, αντικειμενικά, τον άριστο και πεντακάθαρο εξοπλισμό θα μπορούσε να γίνουν οι δημοπρασίες με τον εξοπλισμό (θα ήταν πιο ελκυστικό το ακίνητο) και αν ο πρώην ενοικιαστής δεν πωλούσε τα κινητά αντικείμενα στον πλειοδοτούντα της δημοπρασίας, τότε ο πρώην άμεσα θα ήταν υποχρεωμένος να εκκενώσει τον χώρο.
Σε ότι με αφορά στον ελάχιστο χρόνο που είχα στην διάθεση μου προσπάθησα να αλλάξει η εντολή αλλά δεν τα κατάφερα.
Με εκτίμηση Θεοφάνης Κίτσος
Πρόεδρος της Κοινότητας
ΥΓ 1 Τις αναφερόμενες φατρίες του Χωριού των τελευταίων χρόνων να μας τις κάνετε γνωστές.
ΥΓ 2 Έχει αποκατασταθεί η δυτική πλευρά της σκεπής της Εκκλησίας, με καθυστέρηση όντως, η οποία ήταν αναπόφευκτη.

Γιάννης Λάμπρης είπε...

Φίλτατε Φάνη
Έχεις δουλέψει σκληρά για το χωριό όλα αυτά τα χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αξιολογήσουμε, με αυτή την ανάρτηση, το έργο σου. Αυτές οι αξιολογήσεις άλλωστε γίνονται από τους ψηφοφόρους. Τα διάφορα νομικίστικα θέματα που αναφέρεις δεν είναι της παρούσης και η ουσία παραμένει. Δεν υπάρχει εκκλησία χωρίς εκκλησίασμα, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας δεν είναι στο απυρόβλητο, η εκκλησία δεν αποτελεί τσιφλίκι ούτε τον παπά ούτε του μητροπολίτη, και πρέπει να ακούγεται η γνώμη του εκκλησιάσματος. Αναφέρεις ότι ο εξοπλισμός έγινε από κάποιο πρόγραμμα καλό θα ήταν να ενημερωθούμε ποιοι είναι οι όροι και οι δεσμεύσεις σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα δηλαδή σε ποιον ανήκει ο εξοπλισμός που αγοράστηκε από το πρόγραμμα. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση ότι επισκευάστηκε η σκεπή της Αγίας Παρασκευής, μετά από τόσα χρόνια, ελπίζουμε τώρα να γίνει και η σκεπή του Άι Ηλιά. Καλά είναι όμως οι επισκευές να γίνονται πριν γίνει ζημιά στο εσωτερικό την εκκλησιών (και κυρίως των τυπογραφιών και εικόνων όπου υπάρχουν).