Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

"Στιγμές", η νέα ποιητική συλλογή της Παναγιώτας Π. Λάμπρη!

Κυκλοφόρησε η νέα, έβδομη κατά σειρά, ποιητική συλλογή της Παναγιώτας Π. Λάμπρη με τον τίτλο «Στιγμές» (Πάτρα 2022). Περιλαμβάνει 212 χαϊκού, γραμμένα στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Το χαϊκού είναι ιαπωνική ποιητική φόρμα, η οποία αποτελείται από 17 συλλαβές, που παραδοσιακά αναπτύσσονται σε τρίστιχα των 5, 7 και 5 συλλαβών, χωρίς να αποκλείεται πιο ελεύθερη ανάπτυξή τους, ενώ ο ποιητής προσπαθεί ν’.... αποτυπώσει τη στιγμή, ώστε αυτή να ζήσει στην αιωνιότητα.
Αν και στην πρωτογενή μορφή του το χαϊκού (俳句‎) σημαίνει «αστείος στίχος», οι «Στιγμές», διατηρώντας, πλην εξαιρέσεων, την εξωτερική ποιητική φόρμα του, καλούν τον αναγνώστη όχι σ’ ένα αστείο, αλλά σ’ ένα ξεχωριστό ταξίδι, στο οποίο τα λίγα λόγια, πέραν της όποιας αξίας του περιεχομένου τους, μπορεί να δώσουν και αφορμή για σκέψη σχετικά με την αρχαία σοφία «ουκ εν τω πολλώ το ευ» ή με κείνο που ο Μάρκος Αυρήλιος (Τα εις εαυτόν, 3.10) μας μηνά: «Πέταξέ τα όλα, κράτησε μόνο τούτα τα λίγα· και να θυμάσαι ακόμη ότι καθένας ζει μόνο το παρόν -τούτο το ακαριαίο· τα άλλα ή τα έχει ζήσει πια ή είναι στη σφαίρα του άδηλου. Μικρή λοιπόν η ζωή του καθενός, μικρή και η γωνίτσα της γης όπου την ζει· μικρή ακόμη και η διαρκέστερη υστεροφημία: στηρίζεται κι αυτή σε ανθρωπάκια που διαδέχονται το ένα το άλλο και που αύριο κιόλας θα πεθάνουν και δεν γνωρίζουν ούτε τον εαυτό τους, πολύ περισσότερο εκείνον που έχει πεθάνει από καιρό.» (www. greek - language. gr/)
Είτε, λοιπόν, γεννηθούν περαιτέρω πνευματικές αναζητήσεις από την ανάγνωση των «Στιγμών», είτε όχι, αυτές, αφιερωμένες «Στα παιδιά, τη χαρμοσύνη και την ελπίδα του κόσμου», κυκλοφορούν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή και η δημιουργός τους, έχοντας την πεποίθηση πως το μοίρασμα συνιστά μοναδικό πλούτο, τις διαθέτει δωρεάν στο αναγνωστικό κοινό. Επομένως, όποιος επιθυμεί να μελετήσει την ποιητική συλλογή «Στιγμές» ή να τη χαρίσει σε φίλους, μπορεί να το κάνει μέσω της ακόλουθης ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://issuu.com/panagiotalampri/docs/_
Δελτίο τύπου Παναγιώτας Π. Λάμπρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: