Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Αποτελέσματα συνάντησης στο Porto Πορτογαλίας για τη φαιά σήψη.

Αγαπητοί φίλοι καστανοπαραγωγοί και άλλοι,
Εύχομαι να είστε όλοι καλά.
   Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο Porto της Πορτογαλίας και υπό την αιγίδα του δικτύου EUROCASTANEA πραγματοποιήθηκε... συνάντηση με αποκλειστικό θέμα τη φαιά σήψη του κάστανου.  Στόχος της συνάντησης ήταν να παρουσιασθούν και συζητηθούν τα αποτελέσματα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου που κυκλοφόρησε σε όλες τις χώρες του δικτύου τον Μάϊο 2024 ώστε να αποφασισθεί αν πρέπει να γίνουν βελτιώσεις.
   Διαπιστώθηκε ότι το 2024 η μολυσματική πίεση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και οι καιρικές συνθήκες μάλλον δυσμενείς για την εξέλιξη της σήψης, που σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου (ραντίσματα με tebuconazole κατά την ανθοφορία & επικονίαση και θερμό μπάνιο μετασυλλεκτικά) το μέγεθος της απώλειας ήταν χαμηλό. Οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι χρησιμοποίησαν επιπλέον και το υγρό λίπασμα FungiCrops Bio (Mαγγάνιο, Μολυβδένιο, Ψευδάργυρος) που συνολικά έδωσε καλύτερα αποτελέσματα.
   Διαπιστώθηκε επίσης η ανάγκη σύνταξης και εφαρμογή από όλες τις χώρες ενός κοινού Πρωτοκόλλου για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ώστε αυτά να είναι συγκρίσιμα. Αυτό θα συνταχθεί σύντομα και θα κυκλοφορήσει σε όλες τις χώρες του δικτύου.
   Το περυσινό Πρωτόκολλο καταπολέμησης θα επικαιροποιηθεί με την προσθήκη του FungiCrops Bio ή παρόμοιου σκευάσματος (αυτό προκαλεί την ενεργοποίηση της φυσικής ανθεκτικότητας και προάγει την ανάπτυξη με ενδυνάμωση του ριζικού συστήματος).
    Το σημαντικότερο όμως σημείο της συνάντησης ήταν η διαπίστωση από όλους ότι προς το παρόν το κάστανο κινδυνεύει μετασυλλεκτικά από τη σήψη εάν βρεθεί εκτός ψυγείου. Στη διαδικασία εμπορίας, ο παραγωγός συλλέγει τη σοδειά του χωρίς καθυστέρηση (σύμφωνα και με το Πρωτόκολλο) και ο χονδρέμπορος ή ο Συνεταιρισμός αποθηκεύει την καθημερινή ποσότητα σε ψυγεία. Στη φάση όμως μεταφοράς στο λιανεμπόριο, τα κάστανα εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες εκτός ψυγείου. Και αυτή είναι η κρίσιμη περίοδος που η σήψη εκδηλώνεται και μάλιστα πολύ γρήγορα. Έγινε η ΠΡΟΤΑΣΗ όπως τα κάστανα στο λιανεμπόριο διατηρούνται και πωλούνται από ψυγείο και όχι από κλούβες στα ράφια όπου παραμένουν για μερικές ημέρες. Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να διατηρούν τα κάστανα που προμηθεύονται σε ψυγείο και να τα καταναλώνουν σύντομα (σε μερικές ημέρες και όχι εβδομάδες). Το μήνυμα αυτό μπορεί να περάσει από τους παραγωγούς στους χονδρεμπόρους και στη συνέχεια στο λιανεμπόριο.
   Θα επικοινωνήσω και πάλι μαζί σας μόλις κοινοποιηθούν τα 2 Πρωτόκολλα (το νέο επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο καταπολέμησης της φαιάς σήψης και το Πρωτόκολλο αξιολόγησης αποτελεσμάτων).
                                                                               Με θερμούς χαιρετισμούς,
                                                                                Στέφανος  Διαμαντής     

Δεν υπάρχουν σχόλια: