Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ!

   
Με μεγάλη χαρά ξεκινήσαμε μια νέα ομάδα ανταλλαγής και διάδοσης παραδοσιακών σπόρων και ντόπιων ποικιλιών στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων την « ΚΙΒΩΤΟ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ»
    Η ιδέα γεννήθηκε το .....καλοκαίρι του 2014 με την πρώτη γιορτή των σπόρων που πραγματοποιήσαμε στο Βαθύκαμπο Κεντρικού με μεγάλη επιτυχία.
Είμαστε μια ομάδα εθελοντών που βασίζεται στις αρχές της αυτοοργάνωσης χωρίς κεντρική διαχείριση, που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και τη διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών και τη διάσωση της βιοπολιτιστικής μας κληρονομιάς.
    Πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για μας, αποτέλεσε η εναλλακτική κοινότητα «ΠΕΛΙΤΙ».
Οι παραδοσιακοί σπόροι και οι ντόπιες ποικιλίες απειλούνται σήμερα από την παγκόσμια βιομηχανία των σπόρων, οι κοινωνικές οργανώσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Στην Ελλάδα, στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελβετία κ.λ.π. διάφορες κοινωνικές ομάδες προσπαθούν να «αναστήσουν» τις ποικιλίες που έχουν πάρει το δρόμο της εξαφάνισης. Πεποίθησή μας είναι ότι οι παραδοσιακοί σπόροι παράγουν προϊόντα ανώτερης βιολογικής αξίας σε (γεύση και άρωμα),συμβάλλουν στην αγροτική βιοποικιλότητα και απαιτούν χαμηλού επιπέδου εισροές(λιπάσματα-φυτοφάρμακα-νερό) και έτσι είναι καταλληλότεροι για τη βιοκαλλιέργεια,συνδέονται δε με την πολιτιστική παράδοση της κάθε περιοχής.
    ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ
-- Η συλλογή των σπόρων της περιοχής μας και η ανταλλαγή ποικιλιών με άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο.
-- Η διαφύλαξη και διάδοση του φυτικού Βασιλείου και των ντόπιων ποικιλιών σαν μοναδική ασφάλεια για τη γεωργία μας .
-- Η ελεύθερη διακίνηση των σπόρων και το δικαίωμα των γεωργών να φυλάνε, να αναπτύσσουν, να διαμορφώνουν και να εμπορεύονται τους σπόρους.
    Είμαστε αντίθετοι με την παγκόσμια βιομηχανία των που μας επιβάλλει τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα) μολύνοντας τους αγρούς μας τα νερά μας και κατ’επέκταση τις ζωές μας.
    Όλοι έχουμε την ίδια ευθύνη απέναντι στη βιοπολιτιστική μας κληρονομιά, «καθημερινά ψηφίζουμε με το πηρούνι μας για το μέλλον της γεωργίας της Ελλάδας ας πάρουμε λοιπόν την ευθύνη που μας αναλογεί. Παναγιώτης Σαϊνατούδης κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ»
    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από χέρι σε χέρι, από γενιά σε γενιά για να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα και ας μην ξεχνάμε ότι ο σπόρος για το γεωργό, δεν είναι απλώς η πηγή της μελλοντικής σοδειάς και της τροφής, είναι η αποθήκη του πολιτισμού και της ιστορίας.

                                                           ΧΡΥΣΑ ΣΦΗΚΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία για τη δημιουργία "Κιβωτού Τζουμερκιώτικων σπόρων". Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής οφείλουν να δραστηριοποιηθούν και να βοηθήσουν, διότι απ' την ποιότητα των σπόρων εξαρτάται η ποιότητα των προϊόντων, της διατροφής μας και της ελευθερίας μας απ' τις πολυεθνικές. Όταν πολλοί δραστηριοποιούνται, πετυχαίνουν πολλά...