Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΜΑΓΝΗΤΗΣ Η ΡΟΔΑΥΓΗ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ και ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ!!

 
  Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου στην γιορτή κάστανου και τσίπουρου που διοργάνωσε για 6η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, τον Δήμο Αρταίων και τη...
συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουμεσίου, του Συλλόγου Γυναικών και των Φίλων του Άμμου στην πλατεία της Ροδαυγής. Γύρω στις 4.000 άτομα πέρασαν από την πλατεία και κάποια στιγμή δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, όπως ήταν φυσικό με τόσο μεγάλο πλήθος. Όμως οι διοργανωτές και οι εθελοντές κατάφεραν παρά την κοσμοπλημμύρα να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που προσέρχονταν και περίμεναν με υπομονή και στη σειρά να πάρουν δωρεάν κάστανα, τσίπουρο και τηγανίτες καθώς και σουβλάκια, όσοι ήθελαν να αγοράσουν.
    Οι καλές καιρικές συνθήκες καθώς και το ιστορικό της επιτυχίας του θεσμού βοήθησαν στο να υπάρχει αυτή η μεγάλη προσέλευση. Τα κάστανα έφτασαν για όλους (450 κιλά περίπου τα οποία διέθεσαν δωρεάν οι καστανοπαραγωγοί και τα χαράκωσαν οι γυναίκες του χωριού για να μη σκάσουν) ψήνονταν μέχρι τις 15.00. Το τσίπουρο που καταναλώθηκε ήταν 100 κιλά καθώς και οι τηγανίτες που τηγανίζονταν επιτόπου από τις γυναίκες της Ροδαυγής στην πλατεία, φαγώθηκαν όλες. Οι παραγωγοί διέθεσαν τα κάστανα τους και άλλα παραδοσιακά ντόπια προϊόντα, γλυκά από κάστανο, μαρμελάδα από κάστανο, μέλι, αρωματικά φυτά του βουνού, κυδώνια, σύκα και άλλα σε χώρο που είχε διαμορφωθεί στην πλατεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι παραγωγοί ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά και αυτό είναι σημαντικό.
    Φέτος λειτούργησε για πρώτη φορά έκθεση φωτογραφίας με θέμα φύση – τοπία έθιμα του χωριού με παλιές φωτογραφίες η οποία προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους επισκέπτες.
    Ο κόσμος διασκέδασε με τους ήχους της παραδοσιακής κομπανίας του Ηλία Πλαστήρα ξεχνώντας και ξεφεύγοντας για λίγο από την κρίση των καιρών. Στο τραγούδι συμμετείχε και η Κατερίνα Κατσίγιαννη – Κολιού.
    Στην γιορτή αυτή η οποία αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, όχι μόνο απ΄ το νομό της Άρτας, αλλά και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δόθηκε η ευκαιρία για ένα μεγάλο αντάμωμα και ψυχαγωγία, προβολή των τοπικών προϊόντων και τόνωση της τοπικής οικονομίας. Για να πραγματοποιηθεί η γιορτή αυτή εργάστηκαν αφιλοκερδώς γύρω στα 35 άτομα και όλοι με μεράκι και καλή καρδιά για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για να βγει πέρα αυτή η γιορτή με τόσο κόσμο ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ τόσο κατά την προετοιμασία όσο και για την ημέρα της γιορτής.
    Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου στο σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην 6η γιορτή κάστανου και τσίπουρου, «μια γιορτή, όπως είπε, που χρόνο με τον χρόνο συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο , και έχει ως σκοπό να προβάλλουμε τα τοπικά μας προϊόντα όπως είναι το κάστανο και το τσίπουρο και όχι μόνο, να κρατήσουμε την παράδοσή μας και ότι δημιουργήσαμε με πολύ κόπο και μεράκι τα προηγούμενα χρόνια». Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τους φορείς που συμμετείχαν στην γιορτή, τους χορηγούς για την οικονομική βοήθεια και στήριξη, τους καστανοπαραγωγούς που διέθεσαν τα καστανά τους και όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της γιορτής. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης ο οποίος εξήρε την προσπάθεια των φορέων και των εθελοντών του χωριού, επισημαίνοντας την σημασία της γιορτής αυτής για την προβολή των τοπικών προϊόντων και ανέφερε ότι ο Δήμος θα είναι πάντα αρωγός και θα στηρίζει τέτοιες σημαντικές κινήσεις για την περιοχή μας.
    Στη γιορτή συμμετείχε ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Νέα Χορωδία» Λευκάδας, που χόρεψε τραγούδια του νησιού και έδωσε ένα διαφορετικό και πολιτιστικό χρώμα με τους χορούς και τις τοπικές ενδυμασίες. Ακόμη 100 άτομα Βορειοηπειρώτες παραβρέθηκαν στη γιορτή από τους Αγίους Σαράντα, οι οποίοι ήρθαν με τουριστικό λεωφορείο από την περιοχή.
    Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτικών εκπροσώπων του τόπου που τίμησαν την γιορτή καθόσον συμμετείχαν ο Υφυπουργός Παιδείας Γεώργιος Στύλιος, οι Βουλευτές Άρτας Χρήστος Γκόκας και Όλγα Γεροβασίλη. Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης,ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Αττικής Δήμος Αναγνωστάκης , Αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολλοί άλλοι.
                                                                                               Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.







1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πάλι και πάλι τα ονόματα των επισήμων!!!
Χρέος του Συλλόγου τους Εθελοντές δημοσίως να τιμά και όποιους άλλους αφιλοκερδώς προσφέρουν!!!