Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Με πρόσημο την Ήπειρο.

Εντός του Νοεμβρίου τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα τρεις εκδηλώσεις που είχαν ως πρόσημο την Ήπειρο! Οι δύο αφορούσαν στην παρουσίαση βιβλίων, ενώ η άλλη είχε ως κεντρικό θέμα της τον Ηπειρώτη δημιουργό, Γιώργο Κοτζιούλα (1909-1956).

 Συγκεκριμένα, στις...

4 Νοεμβρίου, σε αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών, παρουσιάστηκε το βιβλίο της Παναγιώτας Π. Λάμπρη, «Η μνήμη της γεύσης – αρχέγονων Ηπειρωτικών εδεσμάτων συναγωγή». Για το βιβλίο μίλησε η πατρινή λογοτέχνης, Παναγιώτα Σμυρλή, καθώς και η συγγραφέας, η οποία στο τέλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου διατέθηκαν από τη δημιουργό του βιβλίου, ως δωρεά, για ενίσχυση των σκοπών του Λυκείου. 

Στις 8 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Βασιλείου Πατρών, «Η Ομάδα», και η Λέσχη Ανάγνωσης που αυτός λειτουργεί, πραγματοποίησαν παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων της Παναγιώτας Π. Λάμπρη με τον τίτλο «Αγαθά στοιχειά», που δεν είναι άλλα από τις γυναίκες της Ηπείρου, των οποίων οι μορφές άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στην ανθρωπογεωγραφία της, αφού παρέλαβαν έναν σπουδαίο λαϊκό πολιτισμό, τον συνέχισαν, τον αναδημιούργησαν και τον παρέδωσαν στις επόμενες γενιές. Για το βιβλίο μίλησε η Ηπειρώτισσα φιλόλογος και λογοτέχνης, Ειρήνη Μπόμπολη

Τέλος, στις 20 Νοεμβρίου, στα πλαίσια των Φιλολογικών Βραδινών, τα οποία γίνονται κάθε Δευτέρα υπό την αιγίδα της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν/Δ Ελλάδος και της Στέγης Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς», η Παναγιώτα Π. Λάμπρη, μίλησε με θέμα, «Γιώργος Κοτζιούλας, ένας Ηπειρώτης δημιουργός», μπροστά σ’ ένα φιλότεχνο κοινό, που, όμως, γνώριζε ελάχιστα ή καθόλου τον Γιώργο Κοτζιούλα και το έργο του. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον των παρισταμένων, οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις στην ομιλήτρια, στις οποίες απάντησε γνωρίζοντάς τους περαιτέρω τον Γ. Κοτζιούλα, ενώ όλοι συμφώνησαν πως αυτή η βραδιά ήταν ένα ξεχωριστό μνημόσυνο για κείνον.

Της Παναγιώτας Π. Λάμπρη.







Δεν υπάρχουν σχόλια: