Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή Κάστανου.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες φθινοπωρινές εκδηλώσεις (20, 21 και 22 Οκτ.), που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Ροδαυγής "Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ" και που ήταν αφιερωμένες στο.... κάστανο. Οι εκδηλώσεις έγιναν με την συνεργασία όλων των φορέων του Χωριού (Εκκλησίας, Κοινότητας, Συλλόγου Γυναικών, φίλων του Άμμου) και με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και τον Δήμο Αρταίων.
   Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν την πλατεία του  Χωριού μας τα Δημοτικά Σχολεία Αμμοτόπου, Κορφοβουνίου και της Ροδαυγής στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος και εικαστικών δραστηριοτήτων. Οι μαθητές μάζεψαν κάστανα από κοντινές καστανιές και τους έγινε ενημέρωση παρασκευής γλυκών και φαγητών με κάστανα. Προσφέρθηκαν σε συνοδούς μαθητές εκπαιδευτικούς και Χωριανούς τηγανίτες και ψητά κάστανα.  
   Την επομένη διοργανώθηκε ο 6ος δρόμος του κάστανου με αρκετά μεγάλη συμμετοχή. Η διαδρομή ήταν πανέμορφη με φυσικό κάλος  παιδικές φωνές και τραγούδια. Στο τέλος της διαδρομής στον Αι Γιάννη όσοι έφτασαν χόρεψαν το παραδοσιακό καγκελάρι. Στην επιστροφή οι διοργανωτές τους υποδέχτηκαν  με τσίπουρα, ψητά κάστανα και τηγανίτες.
   Τόσο το Σάββατο όσο και την Παρασκευή οι γυναίκες του Χωριού αλλά και πολλοί επισκέπτες χαράκωσαν μεγάλες ποσότητες κάστανου έτσι ώστε να είναι έτοιμα για την Κυριακή.
   Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου από πολύ νωρίς άρχισαν να συρρέουν επισκέπτες απ όλη την Ήπειρο, το Ιόνια νησιά και τις γύρω περιοχές. Οι επισκέπτες διασκέδασαν με την παραδοσιακή ορχήστρα του Βασίλη Γεραγόρη μέχρι αργά το απόγευμα και χόρεψαν τα χορευτικά Αναβύσσου και Καρυάς Λευκάδας.
   Προσφέρονταν κάστανα ψητά και διατίθονταν κρέατα και ποτά.
  Για την ασφάλεια της διοργάνωσης κλήθηκαν και πρόσφεραν υπηρεσίες η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΚΤΕΛ Άρτας.
   Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν οι εθελοντές όλων των ηλικιών και όσοι πρόσφεραν με οποιονδήποτε τρόπο.
   Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν  εικαστικές δραστηριότητες με την επιμέλεια της  εικαστικού Σοφίας  Μπόμπολη
   Παραβρέθηκαν ο Αντιπεριερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρταίων  Χριστόφορος Σιαφάκας και νεοεκλεγμένοι Σύμβουλοι.
   Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης είναι και το γεγονός ότι η Γιορτή κάστανου έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από τους Ροδαυγιώτες και ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι έρχονται από μακρινές πόλεις με πολλούς φίλου τους.
   Και του χρόνου!!!


























Δεν υπάρχουν σχόλια: