Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Το Πάντρεμα της Φωτιάς και ο ερχομός του Άι Βασίλη.

Στα πλαίσια του εορταστικού Δωδεκαημέρου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής το σούρουπο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, στο χώρο της πλατείας, παρουσίασε το έθιμο "Πάντρεμα της Φωτιάς".
Όπως εξήγησε στο.... καλωσόρισμα της η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Παπαβασιλείου αλλά και διάβασε σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Διαμάντη, το έθιμο έρχεται από πολύ παλαιά όταν οι κάτοικοι και κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι έριχναν στην φωτιά κλαδιά κέδρου, πουρναριού και ρείκης με την ευχή για αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια αλλά και νύφες, γαμπρούς κλπ. Μια ευχή για πλήρη παραγωγική χρονιά.
Η αρχή για το πάντρεμα της φωτιάς έγινε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας και ακολούθησαν μικροί και μεγάλοι  με κλαδιά κέδρου που είχαν ετοιμάσει για την περίσταση.
Είχαν προηγηθεί κάλαντα από πολλές περιοχές της Πατρίδας μας, που τραγούδησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι ώσπου ξαφνικά έκανε την εμφάνιση του ο Άι Βασίλης κατάκοπος και φορτωμένος δώρα.
Πάντρεψε και αυτός την φωτιά και όλοι μαζί τραγούδησαν τα κλασικά παραδοσιακά κάλαντα. Φωτογραφήθηκε με όλα τα παιδιά και τους μοίρασε δώρα προσφορά του Συλλόγου.








Δεν υπάρχουν σχόλια: