Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Εικαστική διαμαρτυρία ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΕΛΑΝΟΕΣΣΑ.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Μπάγκειον (πρώην ξενοδοχείο) στην πλατεία Ομονοίας από 25 Νοεμβρίου μέχρι 01 Δεκεμβρίου 2019 η πρωτότυπη έκθεση - εικαστική διαμαρτυρία ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΕΛΑΝΟΕΣΣΑ κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.  Οι έρευνες από...
εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει και οι επιπτώσεις στα νερά, στο έδαφος και στην ποιότητα  ζωής θα είναι ανυπολόγιστες.
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΕΛΑΝΟΕΣΣΑ έχει αφετηρία τον Άραχθο ποταμό όταν το καλοκαίρι υλοποιήθηκε ιδέα της ηθοποιού Γεωργίας Ζώη. Έγινε φωτογράφιση εθελοντριών γυναικών από τον φωτογράφο και σκηνοθέτη Γιάννη Φαλκώνη. Οι Ηπειρώτισσες γυναίκες φωτογραφήθηκαν στην κοίτη του Αράχθου με καλυμμένο το σώμα τους από λάσπη του ποταμού συμβολίζοντας το μαύρο μέλλον της γης της Ηπείρου.  
Η Γεωργία Ζώη καλεί τις γυναίκες της Ηπείρου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας σε διαμαρτυρία για το μέλλον της περιοχής μας.
Συγκεκριμένα γράφει:

«Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς υδρογονάνθρακες. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα ποτάμια και τα βουνά μας».
«Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τον Άραχθο, χωρίς τον Αχέροντα, χωρίς τον Αώο, χωρίς το Βοϊδομάτη!! Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα Τζουμέρκα, χωρίς την Πίνδο, χωρίς το Βίκο, χωρίς το Ζαγόρι»...
«Μην αγγίζετε τα ποτάμια μου»
«Μην αγγίζετε τα βουνά μου»
Τα ποτάμια και τα βουνά μας, τα δικά μας Ποτάμια και τα δικά μας Βουνά, μας θέλουν εκεί. Ετούτα τα μέρη ας τα κρατήσουμε πράσινα και καθαρά. Ελάτε μαζί.
Η γυναίκα πάντα πρωτοπόρος ανοίγει δρόμους!!
Η ΓΗ μας, η ΓΑΙΑ, μας καλεί!

Η εικαστική επιμέλεια της έκθεσης ανήκε στην Λίτσα Μάνου. Έτσι πάνω σε χάρτινες κούκλες, που φιλοτέχνησε κρεμάστηκαν φωτογραφίες.
Στις γκρίζες κούκλες κρεμάστηκαν οι λασπωμένες φωτογραφίες του φωτογράφου Γιάννη  Φαλκώνη και στο κεφάλι τοποθετήθηκε ακάνθινο στεφάνι. Συμβόλιζαν τα βάσανα και τον ξεριζωμό. Υπήρχε βέβαια και η ελπίδα, που είχε να κάνει με την τοποθέτηση, στο στήθος τους, στεφανιού από φτέρες.
Στις ανοιχτού χρώματος (σομόν)  κούκλες κρεμάστηκαν οι φωτογραφίες του φωτογράφου Κώστα Ζήση με τα μαγευτικά τοπία της Ηπείρου και στο κεφάλι τους τοποθετήθηκε στεφάνι από φτέρες. Συμβόλιζαν την υγιή ζωή και την δροσιά.

Αναμένεται πορεία διαμαρτυρίας προς την Βουλή και παράδοση ψηφίσματος.
Φωτογραφίες και υλικό από Γιάννη Φαλκώνη, Γεωργία Ζώη και actimon.









Δεν υπάρχουν σχόλια: