Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Παρουσιάστηκε η «Νησίστα» του Γιώργου Χρ. Κομζιά. Φωτογραφίες.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα του Ξενώνα «Νησίστα» η παρουσίαση του πεντάτομου λαογραφικού έργου με τίτλο «Η Νησίστα» του χωριανού μας Εκπαιδευτικού και.....
Συγγραφέα Γιώργου Χρ. Κομζιά.
Την παρουσίαση του έργου οργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Ροδαυγής του Δήμου Αρταίων μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της,  καλωσορίζοντας και χαιρετίζοντας την εκδήλωση, θεώρησε υποχρέωση και ελάχιστη προσφορά, την παρουσίαση ενός τόσου σημαντικού έργου για το Χωριό και τις επόμενες γενιές.
Η δημοσιογράφος κ. Σοφία Αναγνωστάκη συντόνισε με εξαιρετική μάλιστα επιτυχία την όλη εκδήλωση.
Ομιλήτριες ήταν η Εκπαιδευτικός dr Λαογραφίας κ. Ελένη Καρανικόλα και η Φιλόλογος μεταφράστρια κ. Κατερίνα Σχισμένου, οι οποίες αφού εγκωμίασαν και επαίνεσαν την πένα του συγγραφέα, με αφοπλιστικό και πειστικό τρόπο παρουσίασαν τους πέντε τόμους του έργου.
Η ηθοποιός και αρχιτέκτονας, καταγόμενη απ’ τις δυο… Νησίστες, κ. Γεωργία Ζώη διάβασε αποσπάσματα των τόμων και καθήλωσε το ακροατήριο, αναγκάζοντας το να ξεσπάει σε χειροκροτήματα. Κορυφαία της στιγμή, που έκλεψε και την παράσταση, όταν τραγούδησε  ακαπέλα το τραγούδι του  αποχωρισμού  ‘’μια  Παρασκευή  κι ένα  Σαββάτο  βράδυ…‘’.
Επίσης προβλήθηκαν σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, βίντεο με καγκελάρι του 1988 και με παραδοσιακούς χορούς από παλιά πανηγύρια. Συγκίνηση προκάλεσε το ηχητικό, που μιλούσε η μητέρα του Συγγραφέα.
Τέλος πήρε το λόγο ο συγγραφέας όπου ευχαρίστησε όλους  τους  χωριανούς για την βοήθεια,  που  του  παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια για  τη συλλογή  της λαογραφικής ύλης,  το Συμβούλιο της τοπικής Κοινότητας για την πράξη τους να οργανώσουν την παρουσίαση καθώς και τις κυρίες  (Γεωργία Ζώη, Ελένη Καρανικόλα  και  Κατερίνα  Σχισμένου) που ετοίμασαν τα της παρουσίασης. Το έργο  αυτό, όπως τόνισε κι  ο  ίδιος αποτελεί μια παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές για να γνωρίσουν την ιστορία και τη λαογραφία του χωριού.
Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος κ. Λιλής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Χαρακλιάς,  κ.Βλάρας και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Κίτσος.
Παραβρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Ξηροβουνίου Γιώργος Λιλής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θεανώ Γραμματικού, Κώστας Χαρακλιάς και Γρηγόρης Βλάρας, ο Εφημέριος της ενορίας Πατήρ Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρήστος Σταύρος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ευδοξία Σπύρου, ο Γραμματέας  των Φίλων του Άμμου Λάμπρος Μπάζος, ο Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας κ.  Αριστείδης Σχισμένος, πολλοί Χωριανοί ακόμη και κάτοικοι της Νησίστας …Παλαιάς Ελλάδος γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα, η οποία τελικά απεδείχθη μικρή.
Προσφέρθηκαν καφέδες, αναψυκτικά και χυμοί από τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας και διάφορα εδέσματα και πίτες από μέλη του Συλλόγου Γυναικών (οι προσφορές ήταν προσωπικές και δεν επιβάρυναν κανένα φορέα).
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού  Συμβουλίου της Κοινότητας μας, ευχαριστούν τον Συγγραφέα Γιώργο Κομζιά για την αποδοχή της πρότασης της παρουσίασης και τον συγχαίρουν για την απόφαση του να παρουσιαστεί το έργο του πρώτα στη Ροδαυγή (κατά πληροφορίες θα ακολουθήσουν κι άλλες παρουσιάσεις..). Του εύχονται καλοδιάβαστο. Ευχαριστούν  όσους βοήθησαν, την δημοσιογράφο κ. Σοφία Αναγνωστάκη, που ανέλαβε το συντονισμό  και ξεχωριστές θερμές ευχαριστίες στην διεύθυνση του Ξενώνα «Νησίστα» για την διάθεση της αίθουσας και την άψογη εξυπηρέτηση συμβάλλοντας έτσι στο να υπάρξει τέλειο αποτέλεσμα.
Όσοι θέλουν να προμηθευτούν το έργο μπορούν να απευθύνονται στον συγγραφέα  ή  μέσω  τηλεφώνου  (6977356511) ή μέσω  email (gkomzias@gmail.com).























Δεν υπάρχουν σχόλια: