Μεγάλη η προσφορά του στη Ροδαυγή.
Σε ηλικία 91 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή ο γιατρός, καρδιολόγος Χρήστος Χουλιάρας, στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, την 3η Ιουλίου 2021.
Ο Χρήστος (Τάκης) Χουλιάρας ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος, διακεκριμένος επιστήμονας, απλός και σοβαρός στην δουλειά του ο οποίος διακρίθηκε για το ήθος του, την προσφορά του στην τοπική κοινωνία και κέρδισε.... επάξια την εμπιστοσύνη των αρτινών πολιτών.
Ο αρτινός γιατρός άφησε τη σφραγίδα του στην Κοινότητα της Ροδαυγής, που αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για το έργο του και την προσφορά του σ αυτόν τον τόπο. Υπηρέτησε το Ιατρείο της Ροδαυγής (Νησίστα Ν.Ε. τότε), σε μια δύσκολη μεταπολεμική εποχή, που πρωτολειτούργησε, ως αγροτικός ιατρός από το 1958 έως το 1962. Με δικές του ενέργειες κατάφερε να αναβαθμιστεί το ιατρείο από απλό, σε πλήρες ιατρείο δηλαδή Υγειονομικός Σταθμός με κρεβάτια, μαία και νοσοκόμα, αλλά στη συνέχεια λειτούργησε μόνο ως Αγροτικό Ιατρείο.
Διακρίθηκε για την εφαρμογή προγραμμάτων Δημόσιας Υγιεινής και για το λόγο αυτό έτυχε επαίνου από το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο Άρτας και από τη Διεύθυνση Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Συγκεκριμένα κατάφερε με τη συνεργασία των κατοίκων της Ροδαυγής να κατασκευαστούν τουαλέτες σε κάθε σπίτι, κάτι πολύ σημαντικό για την εποχή εκείνη και τρεις υπαίθριες χτιστές και σκεπαστές βρύσες, η μία εξ αυτών στην πλατεία το 1962.
Με τη μαία Ευαγγελία Σβηνέλη, (μετέπειτα σύζυγό του) και τη νοσοκόμα Νίκη Σακκά κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες πήγαιναν σε απομακρυσμένες περιοχές του χωριού και σε διπλανά χωριά (Πιστιανά, Σκούπα και Φανερωμένη) για εξέταση αρρώστων και για να ξεγεννήσουν γυναίκες στα σπίτια. Υπόψη ότι το χωριό τότε είχε πάνω από 900 κατοίκους μόνιμους, αφού δεν είχε ξεκινήσει η μετανάστευση και οι περισσότεροι ζούσαν σε συνοικισμούς.
Ο Χρήστος Χουλιάρας μαζί με τον Αστυνόμο Καραβοκύρη Γιώργο που υπηρετούσε τότε στο Σταθμό Χωροφυλακής πρότειναν το όνομα της «Ροδαυγής» από «Νησίστα» και επικράτησε έναντι των δυο άλλων, της «Καλλιθέας» και του «Αθήναιου», χάριν της ρόδινης αυγής, που προσφέρει ο ανατολικός ορίζοντας. Αυτή η μετονομασία έγινε το 1962 σύμφωνα με το ΦΕΚ Τεύχος 1ον Αρ. φύλλου 89/11-6-1962 υπ΄αριθμ.357 «Περί μετονομασίας συνοικισμών και κοινοτήτων» επί Προεδρίας Γεωργίου Λάμπρη.
Ο γιατρός Χρήστος Χουλιάρας βραβεύτηκε από την Αδελφότητα Ροδαυγιωτών Αθήνας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδαυγής στις 26 Ιουλίου 2008, κατά την διάρκεια εορταστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αφιερωμένων στην προστάτιδα του χωριού Αγία Παρασκευή, για το έργο που προσέφερε στη Ροδαυγή, στους κατοίκους της και την απήχηση στο κοινωνικό σύνολο. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Υφυπουργός Υγείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια για τον άνθρωπο και γιατρό Χρήστο Χουλιάρα, για το έργο του και την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, καθώς και για την καλοσύνη, την αγάπη και τη συνεργασία των κατοίκων της Ροδαυγής, με τον γιατρό.
Ήταν τακτικός επισκέπτης στη Ροδαυγή μέχρι τα βαθιά γεράματα, διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με πολλούς συγχωριανούς και δεν παρέλειπε να αναφέρεται πάντα σε ιστορίες, που είχαν να κάνουν με την περίοδο που υπηρέτησε ως γιατρός στη Ροδαυγή και παρουσίαζαν ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Την 1η Ιουνίου 2021 απεβίωσε και η σύζυγός του Ευαγγελία σε ηλικία 84 ετών, η οποία είχε προσφέρει και αυτή πάρα πολλά την περίοδο εκείνη ως μαία στις γυναίκες της Ροδαυγής και της ευρύτερης περιοχής.
Αιώνια η μνήμη.
Χρήστος Ζ. Σταύρος
Καλό Παράδεισο στο ζευγάρι που υπηρέτησε την υψηλή αποστολή του με ήθος και εργατικότητα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστο, σε ευχαριστούμε για το ωραίο κείμενο με τις πληροφορίες για το έργο των σπουδαίων αυτών ανθρώπων. Είναι καλό να ανγνωρίζουμε την προσφορά και να την τιμάμε, όπως της αξίζει!
Μια μικρή παρέμβαση κε Χρήστο.Στην πρόταση των ονομάτων συμμετείχε και ο τότε πρόεδρος Γιώργος Λάμπρης και η τελική επιλογή έγινε μετά από κλήρωση
ΑπάντησηΔιαγραφή