Σελίδες

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Φαιά σήψη και Σφήκα. Ο αόρατος και ο ορατός εχθρός της Καστανιάς.

Η Φαιά Σήψη και η Σφήκα της Καστανιάς είναι δύο σύγχρονες ασθένειες , που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποβάθμιση της καρποφορίας της Καστανιάς.

   Η φαιά σήψη παρότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα πριν από επτά χρόνια περίπου, στην περιοχή μας έγινε γνωστή μόλις πέρυσι. Συγκεκριμένα πολλοί παραγωγοί πούλησαν ή δώρισαν κάστανα, τα οποία εξωτερικά είχαν εντυπωσιακή  εμφάνιση και εσωτερικά ήταν σάπια.

   Δεδομένου του ότι η....

αντιμετώπιση της νέας ασθένειας είναι σε ερευνητικό στάδιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο προβληματισμός και η ανησυχία είναι έντονη στους κατοίκους παραγωγούς της περιοχής μας, οι οποίοι πιέζουν έτσι ώστε το πρόβλημα να γίνει γνωστό αλλά και να τους προταθεί κάποια λύση.

   Επικοινώνησα με την κ. Ελένη Τοπαλίδου εντεταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και τον κ. Στέφανο Διαμαντή πρώην τακτικό ερευνητή του ίδιου Ινστιτούτου, που είχε επισκεφτεί το Χωριό μας και μας είχε μιλήσει για την καλλιέργεια της Καστανιάς. Και οι δύο με καλοσύνη και διάθεση κατέθεσαν τις γνώσεις τους, ανέφεραν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα και ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εμπεδωθεί ότι το πρόβλημα προκαλείται ως παρενέργεια της κλιματικής αλλαγής. Την κλιματική αλλαγή επικαλούνται Ιταλοί ερευνητές. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής οι ερευνητές αξιολογούν το πρόβλημα της σήψης του κάστανου, την διασπορά και την ένταση του.

   Ανέφεραν επίσης ότι στις περιοχές Πιερίας και Λάρισας όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο οι παραγωγοί ψεκάζουν με μυκητοκτόνα. Μάλιστα ο κ. Διαμαντής είπε ότι οι παραγωγοί ψεκάζουν με μυκητοκτόνο signum δυο φορές. Μία στις 20 με 25 Μαΐου περίπου και την δεύτερη στις 10 με 15 Ιουνίου με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

   Για την Σφήκα της Καστανιάς και που φέτος έκανε την εμφάνιση της κυρίως σε άγρια δένδρα ενημέρωσα Υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας της ΠΕ Άρτας, η οποία αφού επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, μου απάντησε ότι η βιολογική καταπολέμηση  της Σφήκας έχει ολοκληρωθεί με την τελευταία απελευθέρωση παρασιτοειδών εντόμων πέρυσι τέτοια εποχή. Απομένει πλέον η προσοχή των παραγωγών να μην ψεκάσουν με εντομοκτόνα φέτος και κάθε Ιούνιο έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν τα υγιή έντομα.

   Θεοφάνης Κίτσος Πρόεδρος της Κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου