Σελίδες

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Φαιά Σήψη. Η νέα ασθένεια που απειλεί τις καστανιές.

Η καλλιέργεια της καστανιάς στην περιοχή μας ( Ροδαυγή, Πιστιανά κλπ) αποτελεί για μερικούς μια σημαντική συμπληρωματική πηγή εισοδήματος και για άλλους έναν εξαιρετικό αγροδιατροφικό προϊόν. Επίσης η παραγωγή του κάστανου στα μέρη μας συντελεί στην πετυχημένη "Γιορτή κάστανου", εκδήλωση, που διοργανώνεται την τελευταία δεκαετία στην Ροδαυγή.
Τα τελευταία χρόνια εκτός από τα γέρικα δένδρα διάφορες ασθένειες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην.... υποβάθμιση της καρποφορίας ιδιαίτερα στην περιοχή της Ροδαυγής. Στα Πιστιανά η καλλιέργεια της καστανιάς είναι πιο εξειδικευμένη άρα  πιο αποδοτική καρποφορία, ποιοτικά και ποσοτικά. 
Στις ήδη γνωστές ασθένειες του έλκους, της μελάνωσης και της Σφήκας, ένα νέο παθογόνο προσβάλει τον καρπό και προκαλεί την ασθένεια "Φαιά Σήψη της καστανιάς".  Ο καρπός που έχει προσβληθεί από φαιά σήψη εξωτερικά είναι από κάθε άποψη εντυπωσιακός, εσωτερικά όμως, η ψίχα δηλαδή, παρουσιάζει ολοκληρωτική σήψη καθιστώντας τους καρπούς μη εμπορεύσιμους. 
Συμπτώματα φαιάς σήψης εμφανίστηκαν στις καστανιές των περιοχών Λάψαινας, Ξηρακίου και Κερασίτσας. Αντίθετα δεν αναφέρθηκε προσβολή στις περιοχές Χάντακα, Περδικάρι και Σουμέσι.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θεοφάνης Κίτσος, επικοινώνησε με τον Ερευνητή Δρ Στέφανο Διαμαντή, ο οποίος πριν λίγα χρόνια συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα, που οργάνωσε η Κοινότητα Ροδαυγής με θέμα την καλλιέργεια της καστανιάς.
Ο κ. Διαμαντής με προθυμία απάντησε τηλεφωνικά σε πρώτη φάση και εγγράφως για ενημέρωση των κατοίκων όπως παρακάτω:
Ευχαριστώ για το τηλεφώνημα. Λυπάμαι που μαθαίνω ότι το πρόβλημα της φαιάς σήψης του κάστανου έφθασε δειλά-δειλά και στην περιοχή σας. Σε άλλες καστανοπαραγωγές περιοχές ήδη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.
Προκαλείται από τον μύκητα Gnomoniopsis castanea ο οποίος ζει σε ενδοφυτική μορφή (χωρίς να προκαλεί συμπτώματα) στους βλαστούς της καστανιάς του τρέχοντος και του προηγούμενου έτους. Τον Ιούνιο όταν γονιμοποιούνται τα θηλυκά άνθη, τότε μετακινείται στο άνθος και καθώς εξελίσσονται τα σπέρματα (καστανάκια) μπαίνει στον καρπό και μέχρι το Σεπτ.-Οκτ. προκαλεί τη σήψη.
Οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι μικρόβια που στο παρελθόν τα αγνοούσαμε, τώρα με την κλιματική αλλαγή μετατρέπονται σε καταστροφικά παράσιτα. Δεν συμφωνώ απόλυτα με αυτή την εξήγηση και πιστεύω ότι το πρόβλημα συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα τις βροχές κατά την περίοδο ανθοφορίας της καστανιάς.
Στη Σκοτίνα (Κάτω Όλυμπο) όπου πέρυσι οι παραγωγοί ράντισαν με SYGNUM για την ανθράκωση 2 φορές (20 ΜαΊου και 10 Ιουνίου) η φαιά σήψη έφθασε μόνον 10% περίπου σε αντίθεση με εκείνους που δεν ράντισαν και είχαν απώλεια μέχρι και 50%. 
Βρίσκομαι σε επαφή με τους Ιταλούς για να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για την θεραπεία του προβλήματος.
Φέτος τον Ιούνιο ανέβηκα στο Βουργαρέλι και Μεσούντα για να δείξω στους παραγωγούς μια νέα μέθοδο καταπολέμησης της μελάνωσης της καστανιάς. Τους έφερα και τα υλικά (ειδικές σύριγγες και potassium phosphite) από την Βρετανία ώστε το 2021 να αρχίσουν την εφαρμογή μόνοι τους.
Με εκτίμηση,
Στέφ. Διαμαντής
Σύμφωνα με άλλη αρθρογραφία η φαιά σήψη αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα σε μεγάλες περιόδους ανομβρίας είτε  στην παρουσία της Σφήκας της καστανιάς είτε στη συνέργεια των δύο παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας ευχαριστεί τον κ. Διαμαντή και θα υπάρχει ετοιμότητα οργάνωσης  ημερίδας ενημέρωσης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου