Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας καστανιάς από την Περιφέρεια Ηπείρου

Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus) με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου... Torymus sinensis.
Ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών βρέθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου τις δύο τελευταίες εβδομάδες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερείας μας (Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, Διευθύνσεις Δασών, Δασαρχεία κλπ.) πραγματοποίησαν την εξαπόλυση 11.000 ενηλικών παρασιτοειδών εντόμων. 
Η παρουσία της σφήκας της καστανιάς διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο το 2018 σε περιοχές της Μεσούντας, του Αθαμανίου και του Τετρακώμου Π.Ε. Άρτας και πλέον εντοπίζεται σε όλες σχεδόν τις περιοχές παρουσίας της καστανιάς στην Ήπειρο. Η προσβολή των δένδρων σε ορισμένες περιοχές της Ηπείρου είναι αρκετά υψηλή προκαλώντας ζημιές στα δέντρα. Το έντομο δημιουργεί κηκίδες στους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα της καστανιάς μειώνοντας την παραγωγή, την ευρωστία και την ανάπτυξη των δένδρων. 
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μέθοδο της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis. Η μέθοδος στηρίζεται στην εξαπόλυση του παρασιτοειδούς σε έναν αριθμό θέσεων με προσβεβλημένες καστανιές αντιπροσωπευτικό για κάθε περιοχή, ώστε να επιτευχθεί η εγκατάστασή του και σε βάθος χρόνου να αυξηθούν οι πληθυσμοί του και να περιορίσουν το επιβλαβές έντομο (σφήκα της καστανιάς) σε επίπεδα που δεν θα προκαλούν ζημιά στα δένδρα. Η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς γίνεται μόνο συγκεκριμένη περίοδο του έτους που προσδιορίζεται από μέσα Απριλίου έως τις Αρχές Μαΐου.
Δεδομένου ότι η εγκατάσταση και εξάπλωση της σφήκας της καστανιάς στην Περιφέρεια Ηπείρου αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία και δομή των καστανοδασών, στην καλλιέργεια της καστανιάς αλλά και στην μελισσοκομία (η καστανιά αποτελεί ένα σημαντικό μελισσοκομικό δένδρο), η Περιφέρεια Ηπείρου από τις αρχές του προηγούμενου έτους, προέβη σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του εντόμου και να επιτευχθεί αποτελεσματική και βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Για την επιτυχία του προγράμματος είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η προστασία των ωφέλιμων εντόμων από τη χρήση εντομοκτόνων φαρμάκων.
Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι καστανοπαραγωγοί να αποφεύγουν τη διενέργεια ψεκασμών στους καστανεώνες έως τα τέλη Ιουνίου τόσο για τη φετινή όσο και για τις επόμενες χρονιές. Τα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα μπορούν να πραγματοποιούνται κανονικά, πάντα όμως με τη χρήση των εγκεκριμένων για την καλλιέργεια εντομοκτόνων ουσιών. Επίσης, σημαντικό για την προστασία του ωφέλιμου εντόμου είναι να αποφεύγεται από τους παραγωγούς η αφαίρεση των ξεραμένων κηκίδων από τα δένδρα οι οποίες αποτελούν τις θέσεις ανάπτυξης και διαχείμασης του ωφέλιμου εντόμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου