Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής

Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2009 έγινε σε ανοικτή συνεδρία (πλατεία Ροδαυγής) η καθιερωμένη εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής " Η Αγία Παρασκευή''. Την ίδια ημέρα έγινε και αιμοδοσία για την τράπεζα αίματος του Συλλόγου.
Από τις εκλογές που διηνεργήθηκαν προέκυψε το εξής Δ.Σ.:


Το νέο Δ.Σ.
1. Σταύρου Χρήστος, Πρόεδρος
2. Γεραγόρης Βασίλειος, Αντιπρόεδρος
3. Οικονόμου Σταύρος, Γ. Γραμματέας
4. Μουργελάς Ανδρέας, Ταμίας
5. Κομζιάς Γεώργιος, Υπεύθυνος Λαογραφικών Δραστηριότητων
6. Παπαβασιλείου Μαρία, Υπεύθυνη Τουριστικής Ανάπτυξης
7. Γεωργογιάννης Περικλής, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Δράσεων

Η Γυναικέία φορεσιά της Ροδαυγής

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Ήδη οι γυναικείες φορεσιές του χορευτικού μας είναι σχεδόν έτοιμες.


Γυναίκες ντυμένες με τη φορεσιά του χωριού μας συμμετείχαν στο Καγκελάρι. Οι φορεσιές προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο. Πρόκειται για 12 γυναικέιες φορεσιές και 12 αντρικές τα έξοδα των οποίων καλύφτηκαν κατά το ήμισυ από τις εισφορές των μελών του χορευτικού και τη συνδρομή των φορέων (Πολιτιστικού Συλλόγου και Αδελφότητας. Συγκινητική υπήρξε όμως και η βοήθεια των χωριανών οι οποίοι συνέδραμαν ανάλογα.
Ζητούμε τη βοήθεια σας για να προρέσουμε να τις ολοκληρώσουμε.





Το Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος το Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 27 Ιουλίου 2007. Παλιά παράδοση θέλει το πανηγύρι να τελείται τη δεύτερη μέρα (27η Ιουλίου).


Πληθος κόσμου κατέκλεισε την πλατεία του χωριού για να συμματάσχει στο κορυφαίο αυτό γεγονός του χωριού αλλά και να χορέψει στην πιο κορυφαία στιγμή το ΚΑΓΚΕΛΑΡΙ. Το εθιμικό ίδιο και απαράλλαχτο εδώ και χρόνια. Το δρώμενο ξεκίνησε με τη φάση της προετοιμασίας για να κορυφωθεί με την πάνδημη συμμετοχή του κόσμου στο χορό.
Το γλέντι που ακολούθησε κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.





Παρουσίαση Βιβλίου

Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2009 έγινε στην πλατεία της Ροδαυγής η παρούσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Κομζιά
''ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙ. Χορευτικό δρώμενο από τη Ροδαυγή Άρτας''


Η συγκεκριμένη έκδοση είναι Δεύτερη και πιο βελτιωμένη. Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής Της Λαογραφίας του πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας κος Κων/νος Κονταξής. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια Ιστορική αναδρομή των δράσεων της Αδελφότητας από το Γραμματέα κο Κων/νο Μάνο και στη συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρο κου Παύλου Τσάγκα. Το συντονισμό έκανε η Φιλόλογος καθηγήτρια κα Ελένη Παπαβασιλείου.
Το βιβλίο εκδόθηκε από την Αδερφότητα Ροδαυγής Άρτας και η οποία έχει τα δικαιώματα διακίνησης.